Tarihi Berta Köprüsü sular altında mı kalacak ?

Tarihi Berta Köprüsü sular altında mı kalacak ?

İki yılı aşkın bir süredir mahkemeye gitmeden çözülmesi için gösterilen çabaların bir sonuç vermemesi ve Deriner Barajı inşaatının bitmesine az bir zaman kala, yetkililerin olumlu bir adım atmaması nedeniyle konu yargıya taşındı.

Tarihi Berta Köprüsü’nün kurtarılması için gönüllü olarak çalışan Zeki Kurt, tarihi köprünün göz göre göre suya gömülmemesi için bugüne kadar mücadelesini sürdürdü. Ancak, Deriner Barajı’nın bitmesine az bir zaman kala sorumluların ilgisizliği nedeniyle Berta Köprüsü’nün kurtarılması için ümidi tükenen Zeki Kurt, son çare olarak yargıya başvurdu.

Zeki Kurt açtığı dava ile ilgi olarak şunları kaydetti:

“Ne yazık ki başka çıkar yolumuz kalmadı. Bütün umutlarımız bir bir söndü. Buna karşın köprünün gün yüzünde kalabilme, geçmişten geleceğe yaşama süresi her geçen gün azaldı. Köprünün kurtarılabilmesi için şimdiden fiili olarak çalışma başlatılması gerekirken, bu konuda herhangi bir çalışmanın olmaması, projelerde yer almaması bizi bu yola sevk etti”

Tarihi Berta Köprüsü ve yanındaki Ferhatlı Köprüsü’yle birlikte Tarihi Zeytinlik(Sirya) ve Oruçlu camilerinin taşınması için girişimlerinin olduğunu Tarihi Camilerin kısmen kurtarılması, Ferthatlı ve Berta Köprüsü’nün ise yerinde kalarak sular altında bırakılması isteğinin sürekli vurgulanmakta olduğunu dile getiren Zeki Kurt açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“ Ülkemizde en önemli yatırım ve projelerden birisi olan Deriner Barajı ve HES’in işletmeye girmesiyle önemli bir kesit ve risk olarak gördüğümüz başta Tarihi Berta Köprüsü, Tarihi Ferhatlı Köprüsü, Zeytinlik Köyü ve Aşağı Kümbet ve Yukarı Kümbetler ki, bunlar Selçuklu dönemine ait eserlerdir. Zeytinlik Köyü Tarihi Camii, Oruçlu Köyü Camii, Şükrü Ağa Konağı Gümrük Binası’ndan oluşan tescilli eserlerle ilgili bu eksik incelemeye dayalı olarak “Tarih yetimi, sanat öksüzü bu eserlerimizle ilgili olarak Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 25.02.2011 Tarih ve 3263 Sayılı yasal dayanaktan yoksun olarak alınan yanlış kararının iptali tarihi eserlerin kurtarılması talebiyle 20.06. 2011 tarih ve 212663 sayı ile kayda giren dilekçeyle davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvurdum. Ancak, tebligatların üzerinden 60 gün geçmesine rağmen dilekçeme cevap vermemek suretiyle talebim zimmen ret edilmiştir. Bu durumda benim yapacağım tek bir şey kaldı. Konuyu dava etmek. Son çarem bu.

Bilirkişi incelemesi, yürütmenin durdurulması için gereken belgeler Rize İdare Bölge Mahkemesi’ne gönderildi. Bundan sonrası mahkemenin vereceği karara bağlı.

Ben şunu özellikle vurgulamak isterim ki; Tarihi Berta Köprüsü konusunda gerek Artvin’de, gerekse Artvin dışında birçok tarihi eser dostundan destek aldım. Birlikte bugüne kadar kurtarabilme adına çeşitli etkinliklerde bulunduk. Afişler astık, radyo programları yaptık, röportajlar verdik, maketler yaptırdık, çok önemli şahsiyetleri köprüyle buluşturduk. Siyasilerin yolunu Berta Köprüsü’nde geçirdik. Bir tanesi şimdi milletvekili oldu. Umarım bu davaya sahip çıkar, Artvin’i tarih öksüzü, sanat yoksunu bırakmaz.

Bir kişiyle bu iş başarılmaz. Bu noktaya gelebilmek bile birçok kişinin bir araya gelmesiyle oldu. Bu tarihi eserlerin kurtarılmasında hiç birimizin şahsi kazancı olmadığı gibi, kendimizden veriyoruz. Yeter ki geçmişimizi geleceğimize bağlayan bu çok değerli tarihi eserlerimizi kurtarabilelim. Yeter ki ecdadımızın sanatını gençlerimizle buluşturabilelim. ‘Geçmişini bilmeyen toplumların geleceği yoktur.’ Bunu birçok toplum bilimci insanlar söylemişlerdir. Ben de bir kez daha tekrar ediyorum. Artvin müzesi olmayan tek il. Bundan gurur duyan var mı ? Turizm diyoruz. İyi de turisti cezp edecek tarihi eserleri yok ederek bunu nasıl yapacaksınız ? Bunu açıklayan var mı ? Herkes ezberlediği metni söylüyor. Oysa gerçek göz göre göre yok olmak üzere. Mahkemenin vereceği kararı bekleyeceğiz. Umut ederim ki; Artvin’in tarihini çamurlar gömmez, yine binlerce yıl olduğu gibi yine sonsuza dek yaşamasını sağlarız. Bütün diğerim budur.”dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.