Temizel; Gümrüklerde Yaşanan Sorunları Bakan Yazıcı’ya İletti

Temizel; Gümrüklerde Yaşanan Sorunları Bakan Yazıcı’ya İletti

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Cem Temizel, Erzurum’da yapılan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı MÜSİAD Genel İdare Kurulu toplantısında, çay kaçakçılığı sorununu gündeme taşıdı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’ın her iki ayda bir farklı bir şehirde gerçekleştirdiği Genel İdare Kurulu(GİK) toplantılarının 74’üncüsü ‘Gümrüklerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri’ gündemi ile Erzurum’da yapıldı. İki gün süren toplantılara; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Şube Başkanları ile Bakanlık bürokratları ve MÜSİAD üyeleri katıldı. 

MÜSİAD Erzurum Şubesi'nin ev sahipliğini yaptığı toplantıda MÜSİAD tarafından şubelerden gelen görüşler doğrultusunda hazırlanan, Türkiye’nin Gümrüklerde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından Bakan Hayati Yazıcı’ya takdim edildi.

MÜSİAD şube başkanları söz alarak bölgelerindeki sorunları birebir Bakan’a aktarma fırsatı bulurken, Rize Şube Başkanı Cem Temizel, Rize’nin yaşamsal kaynağı olan çay sektörünü tehdit eden çay kaçakçılığına karşı daha etkin mücadele yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bölge ekonomisinin büyük oranda çaya bağlı olduğu Rize ve yakın çevresi, son yıllarda artış olduğu görülen çay kaçakçılığından dolayı büyük ekonomik kayıp yaşamaktadır. Nerede, hangi koşullarda üretilip, ne şartlarda bekletildiği ve nakledildiği bilinmeyen kaçak çaylar marketlerde ve halk pazarlarında rahatlıkla satılabilmektedir. Bu kaçak çaylar, ülkemiz insanının sağlığı açısından da risk taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Yurda kaçak yollarla sokulan çayların yakalandıktan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğünce (TASİŞ) açık artırma yoluyla satılmasının kaçakçılıkla mücadeleyi zaafa uğrattığını vurgulayan Temizel, bu uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Temizel, şöyle devam etti:
“Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli dış ticaret merkezlerinden olan Rize’de Gümrük Müdürlüğünün işlem hacmi sürekli artmaktadır. Ne var ki, Rize Gümrük Müdürlüğünün kendine ait bir hizmet binasının olmaması, işlemlerini serbest bölge içinde tahsis edilen bir binada sürdürmesi, liman sahasına yakın alanda her türlü alt yapıya sahip bir idare binasının olmaması, önemli dış ticaret potansiyeli bulunan ilimizin prestiji ile çelişmektedir. Rize limanı sahasına yakın bir alanda Dış Ticaretle ilgili bütün birim ve alt yapıların bir arada bulunduğu bir gümrük idare binasının yapılması, dış ticaret işlemlerinde çok büyük rahatlama sağlayacağı gibi, halen dış ticaretle ilgili birimlerin bir arada olmamasının yarattığı sorunlar da ortadan kalkacaktır.”

Motorindeki ÖTV ve KDV istisnasına Rize ve Trabzon limanları ile Sarp sınır kapısı da eklensin
İhracatçıların desteklenmesi amacıyla ihraç malı taşıyan araçlara yurtdışına çıkış aşamasında sınır kapılarındaki motorin tesliminde ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) istisnası uygulamasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın iyi niyetli bir karar olduğunu ancak bu haliyle fazla bir katkı sağlamadığını belirten MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel, “Çünkü çıkış aşamasında transit geçiş güzergâhlarında ve varış ülkelerinde akaryakıt, ülkemizdekinin dörtte bir fiyatında olduğu için, ihraç malı taşıyan araçlar akaryakıtı bu ülkelerden almaktadır. Bu nedenle, Bakanlar Kurulu kararının; ‘ihracatçılara yurda giriş esnasında ve ihraç malını satın alacağı noktaya varana kadar ihtiyaç duyacağı miktar kadar ÖTV’siz, KDV’siz ve dünya fiyatları eşdeğerinde akaryakıt temin edilmesi’ şeklinde değiştirilmesi büyük önem taşıdığı gibi, bölgemiz ihracatçılarının da aynı destek kapsamına alınması için bu uygulama Rize ve Trabzon limanları ile Sarp sınır kapısına da uyarlanmalıdır” dedi.

Yazıcı, sorunları not alarak, bürokratlarına çözüm için talimat verdi.

Temizel, Bölgemizdeki Gümrüklerde yaşanan diğer sorunları içeren detaylı bir rapor bakan Yazıcı’ya sundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.