Tümüyle organik çaya dönülecek

Tümüyle organik çaya dönülecek

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay tarımında birkaç yıl içinde tamamen organik çay üretimine geçilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 774 bin dekar alan üzerinde yaklaşık 1 milyon üretici tarafından yapılan çay tarımının yaklaşık 70 yıldır bölge için büyük kazanç kapısı olduğunu anlatan Sütlüoğlu, çay ürününün kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Bir süre önce Doğu Türkistan’a gittiğini ve raflarda Çaykur çaylarını gördüğünü ifade eden Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, şöyle konuştu:

“Çayın ana vatanı olan Çin’in Sincan Bölgesi’nde gördüğümüz bu durum tesadüf değil. Bir gerçek. Türk çayına rağbet ediyorlar, çünkü ülkemizde yetişen ürün dünyanın en sağlıklı çayıdır. Türkiye’nin dışında çay üreten bütün ülkelerde zararlı haşerelere karşı kimyasal ilaçlama yapılıyor. Türkiye’de bu söz konusu değil. Ülkemizin coğrafi özelliğinden dolayı çay tarımında kesinlikle zirai mücadele yapılmıyor. Bundan dolayı Türk çayı dünyanın en sağlıklı çayıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu özelliklere sahip çay yoktur. Bu durumu yabancılar biliyor ama kendi vatandaşlarımız yeteri kadar bilmiyor. Hala kendi parasıyla kaçak çay satın alarak kendi elleriyle, kendilerini zehirliyorlar.”

Türkiye’deki çay tarımında tümüyle organik çaya geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Sütlüoğlu, “Bu konuda Başbakanımızla görüştük. Memnuniyetle karşıladı. 3-5 yıl içerisinde Türkiye’de çay tarımında organik gübreye geçerek ürünü tamamen organik hale getirmeyi hedefliyoruz. İşte o zaman Türk çayı dünyanın arayıp da bulamayacağı bir değer olacak” dedi.

ORGANİK ÇAY ÜRETİMİ

Organik Çay üretimi Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Rize’nin Hemşin İlçesi’nde başladı. İlçede bin 427 üretici ile toplam 3 bin 563 dekar alanda sözleşme yapan Çaykur, çay tarlalarını 3 yıl boyunca organik tarıma uygun hale getirdi. Kimyasal gübre ve ilaçlama yapılmayan tarlalar, sürekli Çaykur uzmanları tarafından denetlendi. 3 yılın sonunda üretiminde özel teknikler ile organik çay üretimine geçildi. İlk yıl alınan 120 ton yaş çay yaprağından 20 ton organik çay üretildi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.