Türk Çayı Markalaşıyor

Türk Çayı Markalaşıyor

Rizeliler Kültür ve Dayanışma Derneği ile Rize Ticaret Borsası işbirliğiyle 16-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen “Türk Çayının Markalaşması ve Uluslararası Tanıtımı 2023 Vizyonu Çalıştayı” sonuç bildirgesi açıklandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı çalıştaya çay sektörünün temsilcileri ve bilim adamları katıldı. 3 ayrı oturumda 30’dan fazla bildiri ele alındı.
Konuyla ilgili olarak Rize Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilk oturumda; Türk çayının özgün nitelikleri, çay sektörünün hedefleri, Türk Çayının sağlık üzerine etkileri, Türkiye’deki çay tüketim trendi, çay ihracatının arttırılması konusunda öneriler, Türk tarım sektöründe çay üreticisinin yeri, farklı çay ürünleri ve Türk Çayında farklılık, bölge ticaretine çayın yeri ve geleceği, izlenen çay destekleme politikaları politikalarının ele alındığı belirtildi. İkinci oturumda ise; patent, kalite, markalaşma, standardizasyon, coğrafi işaret, dünya ticareti, tescil ve kayıt gibi tanınırlık ve markalaşma odaklı konuların ele alındığı belirtildi.
Üçüncü oturumda ise Türk çayının dünya markası olma yolunda neler yapılması gerektiği konusunda alanında söz sahibi kamu ve özel sektör temsilcilerinin deneyimleri, karşılaştıkları engeller ve güçlükler ile geleceğe yönelik önerilerinin tartışıldığı açıklandı.
Yapılan açıklamada, “Arama konferansında tüm katılımcılar, ortak akıl ile çayımızın uluslararası tanıtımı ve markalaşması konusundaki stratejik amacını ‘Türk çayını; sürdürülebilir, doğal, kalıntısız ve çevre dostu tarım uygulamaları ile yetiştirip, özgün yöntemlerle dünya standartlarında, hijyenik koşullarda siyah ve yeşil çaya işlemek, yenilikçi yaklaşımlarla katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmak, çay içme kültürümüzü uluslararası düzeyde yaygınlaştırarak, başta çay üreticileri ve çalışanları olmak üzere bölge ve ülke refahına katkıda bulunmak ve çayımızı dünyada tanınan ve aranan marka bir ürün haline getirmek’ olarak belirlemişlerdir. Arama konferansında belirlenen stratejik amaç ve hedefe ulaşmak için tüm katılımcıların ortak önerileri doğrultusunda: Eğitim ve AR-GE, Organizasyon, Tarımsal Üretim ve İşleme Teknolojisi, Pazarlama (Standardizasyon, kalite, marka ve tanıtım). Politikalar ve Yasal Düzenlemeler başlıklarıyla beş temel çalışma alanı kararlaştırılmıştır. Bu temel alanlar altında ön bulgu olarak yaklaşık 100 ayrı faaliyet önerisi ortaya çıkmış olup bunlardan başlıcaları; üretici eğitimi, markalaşma vizyonu eğitimi, klonal seleksiyon ve çay ıslahı, ürün çeşitliliği, imaj ürün geliştirme, tüketici talep araştırması, ortak marka oluşturulması, işleme teknolojisi geliştirme, doğru gübreleme, sözleşmeli yetiştiricilik, çaylıkları gençleştirme, üretici örgütlenmesi, çay ihracatının desteklenmesi, kaliteye bağlı üretici destekleri, çay tanıtım grubunun kurulması, ihracatçı birliği oluşturulması gibi faaliyetlerdir. Arama konferansının tüm bilimsel sonuçları, moderatörlerce önümüzdeki günlerde rapor halinde hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacaktır. Rapor neticesinde ortaya çıkacak sonuçlar, Türk çayının uluslararası tanıtımı ve markalaşması ana amacına uygun projelerin üretilmesi ve yol haritasının çizilmesinde temel veri kaynağı olarak kullanılacaktır” denildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.