Van'da kurban seferberliği

Van'da kurban seferberliği

Türkiye, depremin yaralarını sarmaya çalışan Vanlıları bayramda da unutmadı.

Aralarında işadamı, sanatçı ve siyasetçilerin bulunduğu 200 ünlü isim dün depremzedelerle bayramlaştı. Acılarını paylaşıp onlara yardım elini uzattı. Çadırlar tek tek dolaşıldı. Çocukların başları okşandı, hediyeler verildi. Üzüntüden yıpranmış çehrelerde ise tebessümler açtı.

Türkiye'nin dört bir yanında bayram coşkusu var. Bir il hariç... 7,2'lik depremle yıkılan Van ve ilçesi Erciş'te bayram neşesi yerini acı ve gözyaşına bıraktı. Moloz yığınları altında anne babasını, eşini, çocuklarını ve akrabalarını kaybeden binlerce Vanlı'nın acısı hâlâ taze. Ya evlerinin enkazında ya yakınlarının mezarında ya da taziye çadırında gözyaşlarıyla geçiriyorlar bayramı. Ama bir tesellileri var: Türkiye ve dünyanın dört bir yanından uzanan yardım elleri. Çığ gibi büyüyen yardım seferberliğine dün bir yenisi daha eklendi. Kimse Yok mu Derneği ve TUSKON işbirliğiyle, işadamı, siyasetçi ve sanatçılardan oluşan 200 kişilik ekip, Kurban Bayramı'nın ikinci günü depremzedelere moral vermek için Van'daydı. Hakan Şükür'den Reyhan Karaca'ya, Erkan Mutlu'dan Dursun Ali Erzincanlı'ya, Erhan Güleryüz'den Nuray Hafiftaş'a, Ahmet Yenilmez'den Bedirhan Gökçe'ye kadar bir çok ünlü isim Van'ı unutmadığını gösterdi. Çadır çadır dolaşıldı, etler dağıtıldı, çocukların başı okşandı, oyuncaklar hediye edildi. Yardım paketlerine uzanan eller hep çekingen, utangaçtı. Hissesine düşen payı alanların üzüntüden yıpranmış çehrelerinde tebessümler açtı. Depremzedelerin duygularına ise enkaz altında iki kuzenini bırakan 18 yaşındaki Esra Matur'un sözleri tercüman oldu. Boynundaki Ay Yıldızlı kolyeyi gösteren genç kız, "Bir Kürt kızı olarak Türk bayrağını gururla taşıyorum. Kimse bunu çıkaramaz. Devletimiz ve milletimiz birlik olduğunu tüm dünyaya gösterdi." dedi.İşadamları, sanatçılar ve siyasetçilerden oluşan ekibin Van'daki ilk durağı depremzede çocuklara yaşadıkları travmayı unutturmak için kurulan oyun parkıydı. İstanbul'dan getirilen hediyeleri almak için sıraya giren çocuklar, kolilerden çıkan harçlıklar, elbiseler ve oyuncaklarla mutlu oldu. AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür futbol topu dağıttığı çocuklarla futbol oynadı. Kızı Zeynep'le birlikte Van'a gelen Hakan Şükür, "Sanatçı ve işadamlarıyla birlikte depremzedelerin gönlünü almak için Van'a akın ettik. Birbirine yardım etmek, birbiriyle bütün olmak Türk halkının genlerinde olan bir şey." dedi.
DİLİM VARMIYOR Kİ, 'İKİ ABİM ÖLDÜ' DİYEYİM

Ekibin ikinci durağı ise en çok yıkım ve ölümlerin yaşandığı Erciş ilçesiydi. Çadırkentlerde yaşam mücadelesi veren depremzedeler kurdukları taziye çadırlarında ağırlıyorlar misafirlerini. Onlardan biri depremde öğretmen olan 23 yaşındaki kızları Zeynep Tekin'i kaybeden Tekin ailesi. Hakan Şükür'ün ziyaret ettiği çadırda okunan Fatiha'lara anne Aynur Tekin'in ağıtları karışıyor. Temizliğe yardım için gittiği arkadaşının evinde depreme yakalanan Zeynep için annesi, "Ciğerim yanıyor, acımı hiçbir şey hafifletmiyor. Keşke hiç bayram gelmeseydi." diyerek gözyaşı döküyor. Taziye çadırlarından biri de Emrullah ve Maşallah isimli iki oğlunu kaybeden Hürriyet Giyik'e ait. İki kardeş, vakit geçirmek için gittikleri kahvenin enkazında kalarak hayatını kaybetmiş. Anne Hürriyet Giyik, oğullarının hamile olan eşleri ve torunlarıyla teselli bulmaya çalışıyor. Abilerini kaybeden Filiz, Yeliz ve Tuğba Giyik kardeşler ise gözyaşlarına hakim olamıyor. 18 yaşındaki Yeliz, "Önceden bayramları coşku içinde kutlardık. Bu kara bayramımız bizim. Bu kez bayram geldiğinden bile haberdar olamadık. "Bu acının tarifi yok, dilim varmıyor ki iki abim ölmüş diyeyim." diyerek dile getiriyor üzüntüsünü.
Kimse Yok mu Derneği, bin 100 öğrenci için yurt yapacak

Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Ünal Öztürk, "Depremin vurduğu Van ve Erciş'te bin 100 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu ile 10 adet okuma salonunun yapım çalışmalarına başladık." dedi. Şimdiye kadar toplam 4 milyon lira tutarında çadır, battaniye, gıda, kilim, kışlık kıyafet, ayakkabı, su, katalitik soba, elektrik ısıtıcı, çocuk bezi ve temizlik malzemesinin, 100'ü aşkın TIR'la Van'a gönderildiğini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti: "Depremin vurduğu Van ve Erciş'te bin 100 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu ile 10 adet okuma salonunun yapım çalışmalarına başladık. Van'da 2 bin, Erciş'te de 2 bin olmak üzere her gün 4 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Gezici aşevimiz de ayrıca günde bin kişiye 2 öğün yemek dağıtımına devam ediyor."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.