Yeni Papa Jorge Mario Bergoglio'nun bilinmeyenleri

Yeni Papa Jorge Mario Bergoglio'nun bilinmeyenleri

İşte dünyanın konuştuğu Katolik dünyasının yeni ruhani lideri Papa Bergoglio'nun bilinmeyenleri..

16. Benedictus'un istifasının ardından bugün (13 Mart 2013) yapılan seçimlerde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Hıristiyan aleminin yeni ruhani lideri oldu. Katolik dünyasının yeni lideri, Arjantinli Kardinal Bergoglio 1. Francis ismini seçti. Bergoglio 1000 yıl sonra Avrupa dışından seçilen ve Latin Amerikalı olan ilk Papa.

Papa seçiminden objektiflere yansıyan kareler

AMERİKAN KITASININ SEÇİLEN İLK PAPA'SI OLDU

Kardinal'ler tarafından sabah saatlerinde Sistine Şapeli'nde yapılan seçimlerin ilk turunda, papa seçilemedi. Bacadan çıkan siyah dumanın ardından büyük bir bekleyiş içerisine giren Hıristiyan alemi, akşam saatlerinde yapılan ikinci turda, yeni ruhani liderlerine kavuştu. İkinci turda 115 Kardinal'in üçte ikisinin (77) oyunu alan Jorge Mario Bergoglio, bin yıl sonra Amerika Kıtası'ndan seçilen ilk Papa oldu.

1. FRANCİS ADINI ALDI

Bergoglio'nun bir diğer özelliği 'Francis'lerin ilki olması. Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı ve 'Protodiacono' sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran, Aziz Petrus Bazilikası'nın büyük locasından Latince ''Habemus Papam (Bir papamız var)'' diyerek 266. papayı takdim etti.

Yeni papa, Aziz Petrus Meydanı'nda soğuk ve yağışlı havaya rağmen toplanan kalabalığa, Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı ve "Protodiacono" sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran tarafından Aziz Petrus Bazilikası'nın büyük locasından Latince "Habemus Papam (Bir papamız var)" denilerek takdim edildi. Hafif bir Latin Amerika aksanıyla İtalyanca konuşan Papa Francis, "Kardinal kardeşlerim papayı neredeyse dünyanın öbür ucundan seçti." dedi. Papa Francis, Aziz Peter Meydanı'nda toplanan tüm kadın ve erkeklerden, Katolik Kilisesi'ni iyi yönetebilmesi için dua etmelerini istedi.

İTALYAN DEMİRYOLU İŞÇİSİ BİR AİLENİN 5 ÇOCUĞUNDAN BİRİYDİ

76 yaşındaki yeni papa, 1998 yılında Buenos Aires başpikoposu seçilmiş, 2001 yılında ise kardinalliğe yükselmişti.

İtalyan bir demiryolları işçisinin beş çocuğundan biri olarak Buenos Aires'te dünyaya gelen Bergoglio, 1958'te kiliseye katılmıştı. Felsefe, psikoloji ve edebiyat eğitimi alan Bergoglio, 1969'da papaz olmuştu.

YENİ PAPA NEDEN Mİ FARKLI

Dün gece seçilen ve halka seslenen Amerikalı Papa diğerlerine göre oldukça sıradışı. Halka yakınlığıyla tanınan Papa'nın zaman zaman makam aracı yerine metro kullandığı biliniyor. Papa'nın metroda çekilen ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraf paylaşım rekoru kırarken, yeni Papa'nın en büyük farkı sorusuna da cevap veriyor..

KATOLİK KİLİSESİ'NİN BAŞINA GEÇEN İLK LATİN AMERİKALI

Bergoglio, alçak gönüllülüğü ve sade yaşamı ile tanınıyor. Papa 1'inci Francis, modern çağların Avrupa dışından ilk papası oldu. Bueonos Airesli bir Cizvit olan Kardinal Bergoglio, ayrıca Katolik Kilisesi'nin başına geçen ilk Latin Amerikalı oldu.

Katolik aleminin 266'ncı Papası, Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio'nun eski papa Benedikt gibi sosyal medyayı aktif olarak kullandığı ortaya çıktı. Papa 1. Francis'in Facebook hesabında 43bin takipçisi bulunuyor.

Öncelikli hedefinin Vatileaks skandalından arınmak olması beklenen Papa, ayrıca Vatikan Bankası'ndaki usulsüzlükler, dinler arası diyalogdaki tutarsızlık ve kadınlarla ilgili görüş kısıtlığı konularını ele almaya çalışacak.

2006 YILINDA TÜRKİYE'YE SOYKIRIM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Yeni Papa seçilen Mario Jorge Bergoglio, 2006 yılında Türkiye'ye soykırım çağrısında bulunmuştu. Yeni seçilen Papa, Mario Jorge Bergoglio (1. Francis) Buenos Aires Kardinali olduğu 2006 yılında, Buenos Aires'te 1915'te hayatını kaybedenlerin anıldığı 24 Nisan törenini yönetmişti. Panarmenian.net sitesinin haberine göre, Bergoglio törende Türkiye'den Ermeni iddialarını kabul etmesini istemişti. Bergoglio, "Ermeni soykırımını Osmanlı Türkiyesi'nin Ermeni halkı ve tüm insanlığa karşı işlediği korkunç bir suç olarak, koşulsuz biçimde tanımalı" çağrısı yapmıştı.

12 AIDS'Lİ HASTANIN AYAKLARINI YIKAYIP ÖPMÜŞTÜ

Katolik dünyasının yeni lideri Papa 1'inci Francis, 2001 yılında 12 AIDS hastasının ayaklarını yıkayıp öpmesiyle hafızalarda yer aldı. Kürtaj, eşcinsel evlilik ve ötanaziye karşı olan Papa 1'inci Francis'in adı, Arjantin'de 1970'li yıllardaki cunta döneminde yaşanan bazı suçlara da karıştı. Bu suçlardan en ciddisi, iki Cizvit rahibin kaçırılıp işkence görmesiydi.

Bergoglio'yu savunanlar ise 76 yaşındaki din adamının cunta rejimiyle iyi ilişkilere sahip olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Nitekim iddia sahipleri de hiçbir zaman Bergoglio hakkındaki suçlamalarla ilgili kanıt sunamadı.

Bergoglio, 2001 yılında Arjantin'deki bir bakımevinde kalan 12 AIDS hastasının ayaklarını yıkayıp öpmesiyle hatırlanıyor.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.