Yenişafak Yazarı`ndan küstah yazı

Yenişafak Yazarı`ndan küstah yazı

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Osman Özsoy, Başbakan Erdoğan`ın isminin Rize Üniversitesine verilmesine yönelik alınan kararla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Osman Özsoy'un kaleme aldığı yazı

Rizeliler ve Rize Üniversitesi mensupları alınmasınlar. `Algı Yönetimi` üzerine araştırmalar yürüten bir akademisyen olarak, bu konudaki girişimi zamansız, yersiz, daha da önemlisi yapılan üniversite tercihi itibariyle çok da isabetli bulmuyorum.

Başbakan Erdoğan gerek tanınırlık, gerekse de uluslararası ilişkilerdeki etkisi ve reformist yönüyle, Atatürk`ten bu yana dünya çapında ün yapmış önde gelen Türk devlet adamlarından biri durumundadır.

Öyle ki, çok partili hayata geçtiğimiz günden bu yana, ünü ve etkisi ülke sınırlarını aşmış bu çapta bir lider olmadı. Her devlet adamını görev yaptığı dönemin koşulları içinde değerlendirmek gerekse de, Başbakan Erdoğan birçok açıdan Menderes, Demirel ve Özal`ı aşmış durumda.

Kaldı ki, Türkiye`nin hızla büyümesine paralel olarak, giderek daha da etkin uluslararası bir aktör olacağı da öngörüler arasında.

Bu nedenle, eğer Sayın Başbakan`ın ismi bir üniversiteye verilecekse, en doğru tercihin Rize Üniversitesi olup olmadığı seçeneği yeniden değerlendirilmelidir.

Başbakan`ın giderek daha da artması beklenen uluslararası karizmasına paralel olarak, yapılan bu tercihin ne kadar isabetli olduğu konusunda geleceğe yönelik projeksiyon hesapları yapılmalıdır.

Rize Üniversitesi (RÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, üniversitenin adının `Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi` olarak değiştirilmesi yönünde senatonun oybirliği ile karar aldığını, bunun Yükseköğretim Kurulu`nca (YÖK) onaylandığını ve isim değişikliği talebinin Meclis`e gönderildiğini" açıkladı. Bu kararı almadan önce Başbakan Erdoğan`dan müsaade aldıklarını söyledi.

Bir anket yapılsa ve "Başbakan Erdoğan`ın doğum yeri neresidir?" diye sorulsa, cevap açık ara Rize çıkar.

Halbuki Başbakan Erdoğan, İstanbul Kasımpaşa doğumludur.

Yani İstanbulludur.

Başbakan Erdoğan`ın Rize ile irtibatı, babaocağının Rize olmasıyla ilgilidir.

Bununla birlikte Başbakan`ın kaderine damga vuran şehir Rize değil, İstanbul`dur. İstanbulla örtüşen kişiliği ve kader ortaklığı vardır. Uluslararası siyasi aktör olmasına kapı aralayan yolculuğa da İstanbul`dan çıkmıştır.

Bir ülkede aynı isimde kaç üniversite olabilir? Ya da, aynı isimde birkaç üniversiteye sahip olan ülke var mıdır?

Binaenaleyh; Eğer Başbakan adına bu ülkede `bir` üniversite kurulacaksa ve bunun adı `Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi` olacaksa, adresinin İstanbul olması en makul olanıdır.

`Recep Tayyip Erdoğan` adındaki bir üniversite için herhalde en uygun mekan da, Haliç`in Kasımpaşa sahilleri veya Boğaz çevresi olmalıdır. Üniversitenin kurumsal konsepti içinde, şehircilik, kentleşme, medeniyet, mimari, kültürler ve uluslararası ilişkiler gibi bölümler ağırlık kazanmalıdır.

Hatta Kanal İstanbul projesinin ekolojik, sosyolojik, mühendislik, sulama, zirai, ekonomik değer üretme vb. tüm boyutlarıyla hayata geçirilmesi, koordinasyonu, proje safhası, projenin uygulanma aşaması ve sonraki tüm süreçleri, bu tür tematik bir üniversitenin kurumsal çatısı ve sorumluluğu altında gerçekleştirilebilir.

Biz yazımızda konunun algılama boyutu üzerinde durduk. Eğer Rize Üniversitesi yukarıda sıraladığımız noktaları karşılayacak bir vizyon ortaya koyacaksa, takdir elbette ilgililerindir.

Hani ne demişler, bizden sadece söylemesi...


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.