NASA’nın Mars görevinde Rizeli Bir  Türk bilim İnsanının İmzası Var

NASA’nın Mars görevinde Rizeli Bir Türk bilim İnsanının İmzası Var

ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni 1992’de bitirdikten sonra Purdue Üniversitesi’nden burs alarak yüksek lisans ve ardından doktorasını tamamlayan Açıkmeşe, 2003’te NASA’nın Güdüm Kontrol Analiz Grubu ‘Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) çalışmaya başladı.

PROF. DR. BEHÇET AÇIKMEŞE KİMDİR?
Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde dünyaya gelen Dr. Behçet Açıkmeşe Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 1994 yılında ABD’ye gitti. Master ve Doktorasını Purdue Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği, Uzay ve Uçak Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2003 yılında NASA’nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde görev aldı. NASA’nın bir çok projesinde imzası bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN AY HEDEFİ İÇİN NELER SÖYLEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “2023’te Ay’a sert iniş yapma” hedefi için de Açıkmeşe “Agresif ama yapılabilir” yorumunda bulunuyor:

“2023 biraz agresif bir zamanlama ama yapılabilir. Ay’a gitmeye çalışırız, başarısız da olunabilir ama o dert değil. Böyle bir şeyin itilmesini ben yadırgamıyorum, hoşuma da gidiyor. Yapılamaz olduğunu kesinlikle düşünmüyorum, yeterince imkan aktarılır, aklı başında insanlar devreye sokulursa yapılabilir. Tecrübesi olan bir ton insan var dünyada. Bunu yaparken birçok şeyi yapma becerisi de ülke içinde gelişir, teknoloji adına ülke için pozitif bir olay olur.

behcek-acikmentese.jpg

“Elon Musk da bir proje veriyor, üzerine çalışıp geri dönüyorlar ‘6 ayda yaparız’ diye. ‘3 ayda yapın getirin’ diyor. Biraz agresif olmak da yanlış değil. Adımların dikkatli atılması gerekiyor.”

Kendisine Türkiye Uzay Ajansı’ndan bir teklif gelip gelmediğini sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:

“Henüz bana bir talep ya da teklif gelmedi. Beni orada bilen insanlar var, Türkiye’de aktif değilim belki o yüzden ama henüz hiçkimse benimle iletişime geçmedi. Teklif gelirse tabii düşünürüm, yardımcı olabilirsem çok iyi olur. NASA’ya çalıştığım için dışarıya çalışmam mümkün olmayabilir. Ama eğer formal olarak yardım etmenin olmanın bir yolu varsa elimden gelen yardımı gösteririm. Dünyaya roket veya herhangi bir uzay aracı indirme tecrübesi olan kaç kişi var? Güdüm kontrol sistemlerinde üç beş kişi var, orada işlerine yarayabilirim.”

Prof. Dr. Açıkmeşe BBCTürkçe röportajında “Lisans seviyesindeyken böyle imkanlar Türkiye’de olsa dışarı gitmeyi düşünmezdim bile, kesinlikle. Amerika’daki imkanlar dünyanın her yerinden fazla. Türkiye’ye gitmeyi bir ara düşündüm, bir noktadan sonra zor oluyor. Sadece mesleki sebeplerden değil, çocuklar burada doğdu, burada büyüyor, eşim Türk değil. Yine uyum sağlanır ama zaman geçtikçe zorlaşıyor. Türkiye’ye 2003’te dönseydim kimsenin umrunda olmayabilirdim. Dolayısıyla hayatım daha zor olurdu. Bir şeyler yaptıktan sonra dönsem bu sefer başka türlü zorlukları var. Karışık bir konu. Türkiye’de de ekonomik durumu ortalama olan bir aileden geliyorum, bazı şeyleri garanti etmem mümkün değil, önümdeki fırsatları değerlendirmek zorundaydım” diyor. 

ekonomist com tr

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.