Amerika'nın Sesi Radyosu'ndan Türkiye analizi

Amerika'nın Sesi Radyosu'ndan Türkiye analizi

Suriye'de yaşananları değerlendiren ABD radyosu, Türkiye'nin balans ayarının zor olacağını öne sürdü..

Amerika’nın Sesi, Türkiye ile Suriye’nin bir "diplomatik çatlağa" yaklaştığını öne sürdüğü analizinde, Suriye’de şiddet devam ederken, "Türkiye’nin bölgesel balans ayarının, daha zor hale gelmesi kaçınılmaz" uyarılarına yer verdi.  

Türkiye ile Suriye’nin bir "diplomatik çatlağa" yaklaştığı yorumları yapılıyor. ABD Kongresince finanse edilen Amerika’nın Sesi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerdeki bir "kesilme" olasılığından söz ettiği analizinde Suriye’de şiddet sürerken, "Türkiye’nin bölgesel balans ayarının daha zor hale gelmesi kaçınılmazdır" uyarılarını yansıttı. Amerika’nın Sesi, Dorian Jones imzalı analizinde son günlerde Ankara’dan en üst düzeyde Suriye’ye verilen sert tepkileri aktardıktan sonra, "bir zamanlar yakın müttefik olan" iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde olası bir "kesilme"den söz etti. Analizde şöyle denildi:
"DAVUTOĞLU İLK DEFA MUHALEFET LİDERLERİYLE BULUŞTU"

"Sert baskıların sürmesine rağmen Ankara, pek az bir şey yaptığı gibi görünüyor. Bu da, hem muhalefetten hem de medyadan eleştiriye yol açıyor. Ancak bir Türk diplomatik kaynak, diplomasinin, 24 saatlik habercilikten farklı bir takvime göre çalıştığını ve yansımaların olduğunu söylüyor. Kaynak, bu ayda Türk Dışişleri Bakanı’nın ilk defa Suriyeli muhalefet liderleriyle bir araya geldiğini söyledi."
"ANKARA, HALA BATILI MÜTTEFİKLERİNİN ÇAĞRILARINA DİRENİYOR"

Amerika’nın Sesi, "Ankara’nın, muhalefetle buluşma konusunda belki fazla isteksiz olsa da muhaliflerin Türkiye’de toplanmalarına izin vermede isteksiz olmadığı" yönündeki görüşlerini yansıttığı analizinde "Suriye muhalefet liderleri, Ankara’yı kendilerine uzanmadığı diye eleştirmişlerdi. Ancak İstanbul, onların düzenli olarak toplandıkları bir yer haline geldi" denildi. "Buna karşın, Ankara’nın hala, Batılı müttefiklerinin Suriye’ye yaptırımlara desteklemesine yönelik çağrılarına direndiği", Devlet Başkanı Esad’ı iktidarı bırakması çağrısında bulunmadığı belirtildiği analizde şu değerlendirmesi de yapıldı:
"TÜRKİYE, ŞAM’IN KÜRT KARTINI OYNAMASINDAN KAYGILI"

"Bu ayda Sayın Esad, ülkesinin Kürt azınlığına el attı ve onlara vatandaşlık önerdi. Gözlemciler, Suriyeli Kürtlerin, Türk devleti ile silahlı mücadele veren Kürt isyancı grubu PKK’nın büyük bir kısmını oluşturduğu için Ankara’nın giderek artan biçimde Şam’ın 1990 yıllarında yaptığı gibi kendisine karşı Kürt kartını oynamasından kaygılanıyor."
"AKP, TAHRAN İLE GÖRÜLMEMİŞ BAĞLAR GELİŞTİRDİ"

Amerika’nın Sesi, AKP’nin ayrıca, "Tahran ile görülmemiş siyasi ve ekonomik bağları geliştirdiği" görüşünü öne sürdükten sonra medyaya dayanarak, Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta telefonla İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir saate yakın konuştuğunu vurguladı. Analizde, "Suriye’deki şiddet sürerken gözlemciler, Türkiye’nin bölgesel balans ayarının, daha da zor hale gelmesi kaçınılmaz olduğu uyarısını yapıyorlar" ifadeleri kullanıldı.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.