Bakana 25 Bin İmzalı Dilekçe

Bakana 25 Bin İmzalı Dilekçe

Türkiye genelinde başlatılan 'Perakende Yasası Çıkarılsın' kampanyası kapsamında toplanan 25 bin imzanın TBMM Başkanı Çiçek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'ya teslim edildi.

Bursa Bakkallar Esnaf Odasının öncülüğünde Türkiye genelinde başlatılan ''Perakende Yasası Çıkarılsın'' adlı imza kampanyası kapsamında toplanan 25 bin imzanın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya teslim edildiği bildirildi.

Bursa Bakkallar Esnaf Odasından yapılan yazılı açıklamaya göre, kampanya kapsamında bir araya gelen 30 il ve ilçenin oda başkanı ve yöneticileri, makamında ziyaret ettikleri TBMM Başkanı Çiçek ve Bakan Yazıcı'ya, çıkarılmasını istedikleri perakende yasasının içeriğine yönelik hazırlanan rapor ile toplanan 25 bin imza dosyasını sundu.

Oda Başkanı Muhammed Nuri Örs, hiper-grosmarket, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin hızla artmasının perakende piyasasında rekabet koşullarının yok olmasına yol açtığını belirterek, sektörde tekelleşmeye dönük bir sürecin başladığını bildirdi.

Örs, büyük mağazaların rakipsiz kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu kuralsızlığın önüne geçmek için perakende yasası çıkarılmalı. Mal ve hizmet ticaretindeki paylarını giderek artıran söz konusu AVM ve büyük mağazalar, perakende piyasalarındaki rekabet koşullarını yakın gelecekte bütünüyle ortadan kaldıracaklar. Esnaf ve sanatkarların yanı sıra küçük ve orta boy işletmelerin piyasa etkinliklerini kaybetmeleri, büyük mağazaların piyasalardaki hakim durumlarını güçlendirecek. Bu kontrolsüz süreç, yalnızca esnaf ve sanatkarlar ile tüketiciler için değil, üretici, sanayi ve toptancılar için de giderek artan sorunlar yumağına dönüşmeye başlamış görünüyor.''

Çarpık ve kontrolsüz gelişmelerden sektördeki tüm aktörlerin olumsuz etkilendiğini ileri süren Örs, şöyle devam etti:

''Büyük mağazaların tedarikçi firmalardan raf parası, reklam katkısı ve promosyon ödemesi adı altında paralar istemesi bu firmaları zor duruma düşürmekte, ayrıca ödemelerin uzun vadelere bağlanması nedeniyle de tedarikçi firmalar sıkıntılı günler yaşamaktadır. Rekabetin olmadığı piyasalar, ekonomik yönden verimli ve rasyonel piyasalar olarak değerlendirilemez. Bu olumsuz gidişin önlenmesi gereklidir. Çözüm, büyük mağazaların kuruluş ve faaliyetlerini yasal zeminde hukuki çerçevede kurallara bağlayan perakende yasa taslağının Avrupa Birliği uygulamaları göz önünde bulundurularak bir an önce yasalaşmasıdır. Aksi taktirde iş işten geçer ve sektör paydaşları olarak içinde bulunduğumuz bu gemiyle hepimiz aynı facianın mağdurları durumuna düşeriz.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.