Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

10 Kasım… Ata’ya saygı, Ata’yı anmak!..

Anaya babaya, ataya hayatta iken saygılı davranmak, onların hizmetinde bulunmak, vefatlarından sonra da onların ruhunu şad edecek amellerde bulunmak; her evladın asgari evlatlık vazifesidir.

Keza vatana, millete hizmet eden devlet adamlarına hayatta iken saygılı davranmak, hayırlı hizmetlerinde onlara destek olmak, hayırlı hizmetlerde bulunmuş devlet adamlarının vefatlarından sonra da onların ruhunu şad edecek amellerde bulunmak; her vatan evladının ve milletin her ferdinin asgari vatandaşlık ve insanlık sorumluluğunun gereğidir.

Peygamber (SAV) Efendimiz buyuruyorlar ki; “Ölülerinizi hayırla yâd ediniz.” 
Dolayısıyla ölülerimizin arkasından olumsuz hallerini konuşmamak ve yazmamak; İslamî bir hassasiyettir.

Hayatlarında güzel hizmetler yapmış, Allah’a kulluk vazifesini güzel yerine getirmiş, imanla Rabbine kavuşmuş “ölülerimizin” güzel ve örnek hallerini, gelecek nesillere de iyi örnek olabilmesi için “konuşarak ve yazarak” gündeme taşımak insanî ve İslamî bir vazifedir.
erbakan.jpg

Ataya, ecdada saygı duymak; onların ruhlarını şad edecek bir amelde bulunmaktır…
Ecdadın ruhunu şad edecek bir amelde bulunmaz iken bir de onların ruhlarına eziyet verecek hareketlerde bulunmak ecdada saygı değil saygısızlık olur!

Öz anne ve babasına saygılı olamayanlar, hayatta onların duasını değil bedduasını alacak harekette bulunanlar, ecdadın güzel söz ve fiillerini kendi yaşayışlarında sergilemeyenler, sergilemek gibi bir derdi olmayanlar, onların vefatından sonra ölümlerinin sene-i devriyelerinde nasıl saygıdan bahsedebilirler? Bahsetseler dahi ne derece inandırıcı olabilirler?!
***
Ana ve babasına saygılı olan evlat; ana ve babasının saygılı olduğu dedesine de saygılı olur…
Bizler 100 yıllık devlet büyüklerimizi unutmadığımız gibi 700 yıllık devlet büyüklerimizi de unutmayız ve unutmamalıyız.
****
Ölüm yok oluş değil yeniden doğuştur. Atalarımızı ölüm yıldönümlerinde yad ederken, onların yok oluşlarını değil, yeniden doğuşlarını gündeme taşımalıyız… 10 Kasım kutlamaları da bir yas günü olarak değil doğum günü olarak kutlanılmalıdır.

Osman Gaziler, Fatihler, Abdülhamidler gibi Gazi Mustafa Kemal de devlete hizmet etmiş bir devlet adamıdır... 

Ülkemize, milletimize ve İslam’a hizmet etmiş bütün ecdadımızı, Şehit ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz.
***
Sevgi davanın esası olmalıdır. Sevmek ise, sessizliktedir. Bağırarak sevilmez. Görünerek de sevilmez.” (Şeyh Edebali)

Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
10 Kasım 2020 Salı / 24 R.ebiülevvel 1442
 

Önceki ve Sonraki Yazılar