Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Erdoğan-Babacan faiz tartışması!..

 ✍️ Cumhurbaşkanı Erdoğan (isim vermeden (zımnen) Ali Babacan’a atfen) diyor ki:
☑️ 2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben bir çıkış yapmıştım. Demiştim ki, ‘Bu kriz bizi teğet geçer.’ Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar var ya onlar da o zaman benim yanımda olanlar bana karşı çıkmışlardı. Niye?
☑️ Çünkü talimatı IMF’den alıyorlardı. İnandığımı ben de kararlı bir şekilde sürdürdüm. Böyle bir noktadaydılar. Zaten onlar faizciydi.
☑️ Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyordum. Niye? Ortada bir gerçek var. Yüzde 63 politika faiziyle Türkiye’yi devraldık. Yüzde 63’ten aldık ve faizi 4,6’ya kadar indirdik, bunu indirdiğimiz zaman enflasyon da 6,5-7’ye falan gelmişti. Çünkü benim alanım da ekonomi.
☑️ İnancım şu, sebep netice ilişkisi. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe, enflasyon da düşer. Ters orantılı değildir. Benim tezim hala budur.”
 
 
***
✍️ Ali Babacan (isim vermeden (zımnen) Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atfen) cevaben diyor ki:
✅ Dün akşamdan bu yana faiz konusu üzerinden yapılan tartışmaları izliyorum. Geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazırım.
✅ Faizlerle ilgili güncel birkaç rakamı paylaşmak isterim: Merkezi yönetim bütçesinden ödenen faiz 2017 yılında 57 Milyar iken 2018’de 74 Milyar TL’ye çıktı. Hükümetin programına göre faiz ödemeleri 2019’da 103 Milyar, 2020’de 139 Milyar TL.
✅ Dikkatinizi çekmek isterim: Devletin vatandaşlarından vergi toplayarak piyasaya ödediği faiz 3 yılda 57 Milyar’dan 139 Milyar TL’ye ulaşıyor. Artış oranı % 144. Dahası, Türkiye’nin hayat pahalılığı gibi, işsizlik gibi devasa sorunları var.
✅ Gerçekleri saklamadan ülkemizin sorunlarını açıkça konuşmamız gerekiyor. Türkiye’nin yaşadığı bunca sıkıntı varken, anlamsız tartışmalar üretmek yerine çözüm için çalışmak zorundayız. Çalışıyoruz.

 
***
Yeni parti kurma aşamasında olan Ali Babacan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi hususunda (isim vermeden (zımnen) kendisini IMF’den talimat almak ve faizcilikle itham etmesi üzerine; kendisi de isim vermeden Sayın Erdoğan’a cevap verirken, adeta bir taşla birkaç kuşu birden vurmayı hedeflemiş gibi görülüyor:
☑️ 1- Adeta "Faizin düşürülmesine engel olarak madem bizleri gösteriyorsunuz; o halde, neden bizlerden sonra faizleri düşürmediniz?.." diyor...
 
✅ 2- Adeta "Bizden sonra faiz ödemelerindeki 3 yılda % 144 oranında artışın sorumlusu biz miyiz?.." diyor...
 
☑️ 3- Geçmişi her yönüyle değerlendirmeye hazırım derken; “hodri meydan sadece faizi değil her meseleyi masaya yatıralım ve tartışalım!..” diyor…
 
✅ 4- Türkiye’nin hayat pahalılığı ve işsizlik gibi devasa sorunları var!.. “Bu sorunların sorumlusu kimler, bizler miyiz?” diyor…
 
☑️ 5- “Gerçekler saklanıyor!.. Gerçekleri konuşamıyoruz!.. Gerçekleri saklamadan açıkça konuşmalıyız!..” diyor…
 
✅ 6- “Türkiye’nin yaşadığı yığınla sıkıntı var!.. Sıkıntılar için çözüm üretilmiyor, çözüm için çalışılmıyor, ianlamsız tartışmalar üretiliyor!... Biz ise çözüm üretmek için çalışıyoruz!..” diyor..
 
***
Görülen o ki, siyasî arena bundan böyle daha da şenlenecek!..
Diğer bir ifadeyle muhalefette ciddi sorgulama dönemi başlıyor demektir.
***
Mevlâ görelim neyler. Neylerse güzel eyler..
 
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
06 Ocak 2019 P.tesi  / 11 Cemâziyelevvel 1441

 
Önceki ve Sonraki Yazılar