Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Milletvekili Aday Kriterleri (2)

 Ak Parti’de aday adayı başvurularında rekor… Türkiye genelinde toplam sayı 6 bin civarında… 
Her seçim bölgesinde çıkaracağı vekil sayısının takriben 10 mislinden fazla aday adayı bulunuyor… Adaylar kura ile belirlense, her adayın ancak 1/10 şansı olabilirdi… Lakin Ak Parti’de adayları parti genel merkezi belirliyor…
 
Aday adaylığı müracaatları 20 Şubat’ta sona erdi… 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde teşkilat temayül yoklamaları yapılacak.
 Ak Parti Genel merkez yetkilileri, teşkilat temayül yoklamaları ve kamuoyu anketlerinin aday tespitlerinde etkili olacağını ifade ediyorlar. 
 
Temayül yoklamaları aday tespitinde ne kadar sağlıklı? 
Önceki seçim dönemlerinde görülen ve yaşanan (temayülde ve anketlerde ön sıralarda olanların hiç listelere alınmadığı, aksine değil arka sıralarda, belki hiç sıralamaya girmeyenlerin dahi listelerde aday gösterildiği) uygulamalara bakıldığında, temayül yoklamalarına pek güven duyulmuyor.
 
Buna rağmen (önseçim yapılmadığı sistemde) temayül yoklamaları fevkalade önemli bir aday tespit kriteridir. 
Temayül olmasa, çoğu aday adayları teşkilat üyelerini tanımaz, teşkilat binalarının yerini dahi bilmezler!
 
Ehil aday tespitinde ideal olan, il ve ilçe teşkilatlarının bütün aday adaylarına eşit mesafede durmalarıdır. Lakin bunun fiilen tesisinin çok zor olduğu söylenebilir…
Faraza il-ilçe kongrelerinden önce yönetimde olup da bugün temayülde rey kullanacak delegelerin tespitinde ve seçiminde bilfiil emeği olan bir kimse bugün aday adayları arasında yer alıyorsa, bu şahsa kendi seçtiği delegelerin rey vermesinden daha tabii ne olabilir? Bu, insanımızın fıtratında olan pozitif bir ayrımcılık duygusudur.
Buna birde, il teşkilat yetkililerinin aday tanıtım toplantılarında açıkça “teşkilattan gelenlere biz pozitif ayrımcılık yapacağız” demeleri eklenirse,  temayül yoklamalarının objektifliğinden nasıl emin olunabilir?
 
***
Temayül yoklamalarında teşkilatlarda daha önceleri vazife almamış aday adaylarına düşük puan çıkması onlar için yetersizlik kriteri sayılmaz, sayılmamalı da!
Lakin teşkilattan gelen, özellikle il-ilçe başkanlığı, belediye başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuş olanlar için düşük puan; ciddi manada güvensizlik işareti olarak değerlendirilebilir ve değerlendirilmelidir de!
 
***
Aday tespitinde “Hangi aday ne kadar rey getirirden ziyade, hangi aday ne kadar rey kaybettirir” kıstasını göz önünde bulundurmalıdır.
 
Birine olan aşırı sevgi, diğerlerine aşırı nefrete dönüşmemeli…
Birilerine olan aşırı kin de adaletsizliğe dönüşmemelidir.
 
Şahıs olarak pek sevemediğiniz bir aday dahi olsa, parti menfaatine uygun, seçimi kazanabilecek ehil bir kimse ise evet denilebilmelidir!
Aksine, çok sevdiğiniz yakın bir dostunuz dahi olsa,  seçim neticelerini olumsuz etkileyebilecek ise ona hayır denilebilmelidir.
 
Temayülde rey kullanacaklar hatıra gönüle göre değil, teşkilat sorumluluğu şuuruyla rey kullanmalıdır.
 
***
Temayül sürecinde, aday adaylarının kendilerini teşkilat mensuplarına tanıtması ne kadar önemli ise belki ondan daha da önemli olanı; temayülde rey kullanacak olan teşkilat mensuplarının da aday adaylarını tanımak için gerekli araştırmaları yapmasıdır. 
 
Aday adayların sosyal medyadaki paylaşımları onların en iyi referanslarıdır! Fikri yapılarını, düşünce tarzlarını ifşa eden bir delildir. 
Aday adaylarının sosyal medyadaki son 2-3 aylık raporlarından ziyade en az son bir yıllık paylaşımlarına bakılmalıdır… Bu aday adayının derdi ne imiş, bugüne kadar ne ile meşgul olmuş, Ak Parti ve memleket meseleleriyle ne gibi dertleri olmuş, kendi reklamlarını mı yapmışlar, davalarının savunuculuğunu mu yapmışlar? Bu, küçük bir kıstas olacaktır!
***
Adaylar arasında bir önceki genel ve mahalli seçimlerde aday olanlar varsa, önceki seçimlerde seçmende bıraktıkları intiba iyi tahlil edilmeli:
Seçim kaybedilmesinde acaba muhalefet parti adaylarının gücü mü, yoksa Ak Parti adayına Ak Partililerin tepkisi mi etkili olmuştur?
 
Ak Parti’nin % 55-65 civarında rey potansiyelinin olduğu yerlerde, mahalli seçimlerde %35-45 seviyesine düşerek belediye başkanlıklarının kaybedilmesine sebep olan adayları genel merkeze refere eden ve o adaylarda ısrarcı olan genel başkana yakın isimlerin bu seçimlerde genel merkeze yapacakları tavsiyelere, ayrı bir değer atfedilmelidir!
 
Ak Parti’nin % 55-65 civarında rey potansiyelinin olduğu 4-5 milletvekili çıkaran seçim bölgelerinde, milletvekillerinin tamamının Ak Parti’nin çıkartması mümkün iken şayet yanlış aday tespitleri neticesinde 1 veya 2 vekil noksan çıkartılırsa, bunun sorumlusu yanlış aday tavsiye eden, o adaylara kefil olan kişiler olacaktır.
Şayet “partiye ihanet(!)” diye bir suç varsa, bu şahıslar seçimlerden sonra partiye ihanetten yargılanmalıdır!
 
***
Ehil olmayan veya daha fazla vekil çıkartılmasına engel olacak yanlış aday tespitine sebep olmamak için temayül ve anketlerin dışında SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) veya benzer sair araştırma firmalarına aday tespit araştırması yaptırılmalıdır.
 
Özellikle bir dönem Ak Parti teşkilat birimlerinde vazife almış ama şu anda hiçbir teşkilat biriminde vazifeli olmayan partililer, partiye gönül vermiş sivil toplum kuruluşları veya parti teşkilatlarının partiye yaklaştırmadığı bazı Ak Partiliyim diyenlerden daha Ak Partili, memleket ve millet sevdalı kişilerin fikirleri alınmalıdır!
 
“Bir kişinin nasıl biri olduğunu, başkalarının kendisi hakkında neler söylediğinden çok onun başkaları hakkında ne söylediği ile görebilirsiniz.” (Leo Aikman)
 
Vesselam…
22 Şubat 2015¬ / 03 Cemâziyelevvel 1436
 
Önceki ve Sonraki Yazılar