Model Bir Vekil: Hasan KARAL

 Marifet iltifata tabidir. Bu vesileyle geceli gündüzlü vaktini hemşerilerine vakfeden vekilimiz Hasan Karal hakkında tespit ve düşüncelerimi siz değerli okurlarımla paylaşmak isterim.
Henüz 42 yaşında olan Karal'ın geçmişi imrendirici başarılarla doludur. Dayısının da katkılarıyla El-Ezher'de eğitim gören Karal, dahil olduğu her kurum ve teşkilatta gençlik yıllarından itibaren adanmışlık ruhuyla hareket etmiştir. Mesela Rize İHL'den mezun olduğunda Rize İHL Mezunları Derneğini kurdu ve başkanlığını yaptı. Bu dernek çatısı altında basın yayın çalışmalarını yürüttü. Yurt dışında okurken Yurt Dışı Türk Öğrencileri Derneğini kurdu ve başkanlığını yaptı. AK Parti'nin kurucu il başkanlığını uzun yıllar yürüttü. 
Siyasi hayatında da Rize ve Rizeli için aynı adanmışlık ruhunu canlı ve dinamik tuttu. Canı pahasına doğru bildiği yoldan tereddüt etmedi. 
Karal'ı yakından tanımayanlar belki onu ulaşılması güç biri gibi düşünebilir ama bilin ki ona ulaşmak çok kolay. Siz hiç yerinizden kımıldamasanız dahi bir gün o sizin ayağınıza gelir. Çünkü o, sadece vatandaşın kendisine gelmesini bekleyen vekillerden değil, kurum kurum, köy köy şehrinin her bir köşesini gezen, ziyaret eden bir vekildir. 
Bir keresinde Pazar'daki köyümüze (Tütüncüler) geldiğinde ben de oradaydım. Cami meydanında il meclis üyeleri, il ve ilçe parti teşkilat yöneticileriyle birlikte gelmişti. Köyümüzle ilgili istatistikî bütün veriler okundu. Köyle ilgili yapılan yatırımlar değerlendirildi. Yapılmakta olan ve yapılması lazım gelenler konuşuldu, muhtarımıza çalışmalar doğrultusunda irtibat talimatı verdi. Sonra köylüyü dinledi. Notlar alındı.
Gördüğüm bu çalışma örneği çok çok önemli ve hatırlı bir şeydi. Sırf seçim dönemlerinde vatandaşın ayağına giden vekillerden olmadı o. Muntazaman her hafta Rize'ye gidip, ziyaret programlarını sürdüren, çalışkan ve disiplinli bir vekil oldu. Bunu yaparken de ona buna bakmadan Rize'nin tek vekiliymiş gibi yaptı. 
Hem il başkanlığı dönemlerinde hem de vekilliği döneminde Rize'nin her bir köşesiyle irtibatlı olduğu için Rize'yi en iyi tanıyan kişidir diyebilirim. Bir de Allah vergisi bir hafızaya ve kayıt organizasyonuna sahip. Tanıştığı kişiyi unutmuyor ve ihmal de etmiyor. Her kim telefonuna ulaşmak istese mümkün mertebe cevap veriyor. Cevap veremezse mesajla mazeretini bildiriyor. Telefon trafiği o kadar yoğun oluyor ki, ziyaretine gittiğim vakitlerde beş dakika rahat konuşamıyoruz. Abartısız söylüyorum, beş dakikada bir telefonlara cevap vermek zorunda kalıyor.
Hem telefon görüşmelerinden, hem doğrudan şahit olduğum örneklerden, hem duyumlarımdan biliyorum ki kendisine bir sorun getirildiğinde bu işin neden olamayacağını anlatan ya da umut tacirliğini yapan bir vekil değil, nasıl olabileceğini gösteren ya da olurunu derhal yapan bir vekildir Karal. 
Cumhurbaşkanımızın şehrini temsil eden bir vekil olarak da AK Parti döneminde Rize'nin büyük dönüşümünde, hem beledi hem idari gelişimde aktif rol oynadı. Ovit tüneli, Güney Çevre Yolu, Havaalanı gibi dev yatırımlarla Rize daha da gelişecek inşallah. Öyle ki şimdilerde Rize için daha neler yapılabilir dendiğinde insan bir süre düşünüp cevap arar oldu. Tabi yapılması gereken daha çok şey var. Yapılanlar Rize için vizyonumuzu, hayallerimizi de geliştirdi. Siyaset, yapılanlarla yetinen değil, her şart ve halde yapılacaklara aç olan bir kurumdur. 
Rize'nin her dönemde bir bakanlığına alıştık. Ki yoğunluğunu yorgunluk sebebi olarak görmeyen birinci sıra adayımız Karal'ı yeni Türkiye inşasında yeni Bakanımız olarak görmek hem Rize'miz hem de ülkemiz için büyük bir kazanç olacaktır kanaatindeyim. 
Bu arada onu milletine emanet eden ailesinin fedakârlığını da takdir etmek gerekir. Allah onlardan da razı olsun.
Marifet iltifata tabidir dedik ve bu yazıyı bir vefa, hakkı hakka teslim bildik. İyi ve güzel olanı Halık bilir, bu iyidir ama balık da bilse daha iyi olur.  
Allah, marifetini milletine hizmete adayanlardan razı olsun…
 
Önceki ve Sonraki Yazılar