Muhammet GÜNGÖR

Muhammet GÜNGÖR

ULUDERELER , KAÇAKÇILIK , KARADENİZDE KENDİR EKİMİ


Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kaçakçılık suçtur.Kaçakçılık yapanlar yakalanırsa yargılanır ve hüküm giyerler.Ancak yapılan malın kaçakçılığına göre ,malın kıymetine ve yasaklılığına göre kaçakçılar ide güvenlik görevlileri arasında çatışma çıkabilir.Çatışmada ölenler olabilir.Gazetelerde haber olur.
‘’ ….Eroin kaçakçılarına operasyon yapıldı, iki kaçakçı ölü ,bir yaralı ele geçirildi ,mallara el konuldu ‘’
Akşam haberlerinde ekranda bir haber ‘’ …. Polis akar yakıt kaçakçılarını yakaladı .’’
Başka bir gün .’’… Polis silah kaçakçılarını yakaladı,çatışma çıktı ,bir polisimiz şehit,3 kaçakçı yakalandı ,bir kaçakçı ölü ele geçirildi.’’
 
Basında ve ekranda kaçakçılık haberleri bu tarzda verilirdi.Kaçakçıları yakalanyanlara halk ve kamu görevlilerince takdir edilirdi.
Kaçakçılığın en gelir getirici özelliği risk alarak hudutlar,gümrük kapıları,deniz ler,limanlar üzerinden kaçak mal taşıma trafiği ile yapılır.Ancak Yasak olan ve ülke içinde üretimi izinsiz,lisanssız mümkün olan malların kaçak olarak ülke içine veya dışına çıkarılması yolu ile kaçakçılık da yapılır.Devlette de bunları yakalamaya çalışır.
Gümrüklerde be bazı kaçak mallar üzerinde görevleri gereği kaçakçılığı yakalayanlara devletçe mükafat da verilir.
Sarp hudut kapısında kaçakçılığa müsamaha gösterilmez.Tüm araçlar kontrol edilir.Kamu adına kamu görevlileri hassasiyet gösterirler.Batum da balık boldur ve ucuzdur.Eğer iki kg balık siparişi verirseniz kaçakçılığa iştirak etmiş muamelesi görür,devletin kolluk kuvvetleri ,savcılık makamları kendi memurlarına da acımasızca kaçakçılık muamelesi yaparlar ve mahküm ederler.
Peki Neden Van Özalp daki general Mustafa Muğlalı olayında ki kaçakçılar ,Uluderede ki kaçakçılar suçlu veya kaçak muamelesi görmezler.Neden bu ve benzer Doğu ve Güney doğu hudutlarımızdaki kaçakçılık yapanların farklı muamele görmesi istenir ,onlara dokunanların yanması istenir . Ve neden diğer kaçakçılar kötü ,onları yakalayanlar iyi kamu görevlileridir.
 
Karadeniz bölgesinde bu mevsim farkı bir kaçak takibi vardır. Kendir ekimini önlemek gibi.Görevliler araçları ile gezerler ,acaba çiftçiler arıcılıkta kullanma için birkaç kök kendir ekerlermi?Onu takip ediyorlar.
Geçenlerde iyi bir tarım yetkilinse sordum.Neden arıcıların ihtiyaçları olan 3-5 kök kendir üretimine kontrollü izin vermiyorsunuz.Kendir kullanan arıcılar arılarını varova hastalığından korurlar . Bu işi de 100 lerce yıldır yaparlar.Esasen 40 yıl öncesine kadar her evin 100-200 m2 lık kendir ekim alanı vardı ve kimse bu bitkiden esrar üretildiğini bilmezdi.Esasen Doğu Karadeniz halkı esrarı da bilmezdi.Eğer bugün tek çift bilen varsa .Sebebi bölgeye bu illeti getirenlere karşı görevini yapmayanlardır.Şimdi onlar petekçileri kovalıyor.Acaba iki kök kendir ekerler mi ,ekerlerse yakalasam diye çaba harcıyorlar.
Tarımcı dostumuza neden bu işi teknik tarım kapsamına almıyorsunuz sorumuza aldığımız yanıt. ‘’Arıcılık akademisyenlerine sorduk. Akademik bilgiler içinde arılıkta kendir kullanımı yokmuş ‘’
Peki bizler arıcılığı akademisyenlerden mi öğrendik hayır. Akademisyenler kimden öğrendi araştırma tekniği ile üreticilerden aldıkları bilgileri labratüar lara,kitaplara taşıyarak akademisyen olmadılarmı? O halde Karadenizli zeka ve bilimini biraz daha öğrensinler , Varova hastalığına karşı Kendir mücadelesini öğrensinler.Hem bu şekilde bir kaç Doktor arıcı ve akademisyen daha kazanmış oluruz.
Uludere de PKK ya kaynak ve malzeme taşıyan kaçakçılar şehit olurken ,Kendir kullanarak arıcılıktaki katil varova hastalığına karşı kanserojen ilaç kullanmayıp sağlıklı bal üretenlere suçlu ve kaçakçılık muamelesi ile yargılamanın sonucu ceza vermek.
 
PKK lılar,BDT ve KCK lılar özerklik isterlermiş.Ne kadar yanlış.Özerk bir bölge olunca ,bölge yöneticilerini beslemek için vergi vereceksiniz,kaçakçılık yapmayacaksınız,elektrik parası vereceksiniz .kaçakçılıktan yargılanacaksınız. Ne gerek var çalışıp  kanunlar içinde yaşamaya .
Genel kurmayın Uludere olayı hakkında gönderdiği bilgileri komisyondaki kendisini uzman sananlar beğenmemişler.Emri kim vermiş.Onu merak ediyorlar.Bizde merak ediyoruz.Siz oraya halkın oyu ile mi ? geldiniz yoksa liderleriniz listede seçilebilir yere yazdığı  için Millet vekilimısınız..
Beyler Kaçakçılar mutlaka yakalanır diye bir kanun yok.Askeri hareket bölgesinde ,PKK nin hareket bölgesinde kaçak gurup görülmüştür.Gereği yapılmıştır.Siz esasen bu kaçak mallar kimindir,nereye gidecekti,bu kaçakçılık sonucu elde edilen paranın ne kadarı PKK ya gidecekti ona bakın.
Yoksa Karadeniz de arıcıların iki kök kendirini yakalamak için uğraşmayın.Doğudaki kendir tarlalarını kuranlara ses yok. Karadeniz de iki kök kendire kaçakçılık.Sarp kapısında Devlet, uluderede kaçakçı egemenliği.Bu çelişkiye son verelim.Her yerde her zaman devlet egemenliği isteyelim.
Önceki ve Sonraki Yazılar