YÜREK ADAMI OLMAK

“Vatan, kimine göre anadır,
            Kimine göre de; Mehmet’in anası.
            Ve kimine göre vefadır,
            İstanbul’un Vefa’sı.”
            Şair böyle diyor. Kelimelerin anlamını bilir gibi yapmak, böyle bir şey işte. Adamlığı cinsiyet anlamında erkeklik olarak algılayanlar, diğer canlıların erkekleriyle aynı duruma düştüğünü çoğu zaman kaçırırlar. Böyle erkeksi şahsiyetler onun için Nene Hatun’u anlayamazlar.
            Liderliği “bir koltuk kapmak” olarak öğrenmiş olanlar hep yanılmıştır. Bunun için böylesi erkeksi zavallılar kaptıkları sandalyeyi hiç bırakmak istemezler. Çünkü; şahsiyetlerini, onurlarını ve itibarlarını böyle koruduklarını bilirler. Gün gelip koltuklarını kaptırdıkları zaman, her şeylerini kaybederler. Bilmezler ki, liderlik; “yürek adamı” olmaktır.
            Liderin itibarı yüreğinde saklıdır. Yetkisini de beyninden alır. Makamlar liderleri büyütmez. Liderin bir makamı varsa, o makam büyümüş demektir. Sıradan kişiler bunu böyle anlayamaz. Anlamadığı için, bir makam sahibi olunca sertleşirler. Şahsiyetini makamından alan böyle zavallılar, makamı kaybedince canlılıktan başka hiçbir özelliği kalmaz.
            Eğitim lideri, izlenen adamdır. Bu adamlık da, cinsiyet adamlığı değildir. Gönül adamlığıdır. Gönül adamının ise, erkeği dişisi olmaz. Eğitim lideri, taklit edilendir. Eğitim liderinin makamı, ruhunda saklıdır. Ruhunda saklı olduğu içindir ki; her gittiği yere kendisiyle gider. Bu nedenle; Akşemsettin’in Fatih’leri vardır. Makamsız Yunus’ları, Mevlana’ları bunun için unutmayız. Gönül dünyasını büyütemeden yetkili olanları tarih, zalim olarak anlatır.
            Pişmek,
            Okumak,
Düşünmek,
Çalışmak lazım.
            Hiç olmazsa, hayatı okuyarak düşünen pişmiş yiğitlerle beraber olmak lazım. Geçici fırsatlara takılıp da, gülünç olmamak gerekir.
            “Boş kubbede hoş bir sada” olamadıktan sonra, bomboşsun.
            Yüreğin aşkla kıpırdamıyorsa, sarhoşsun.
            Gücünden mazlum yararlanmıyorsa, berduşsun.
            Bir düşeni kaldırmamışsan, haydutsun.
            Ağlayanın ağlamasını dindirmedikten sonra..
Dünyanın kısa bir sınav olduğunu anlamadıktan sonra..
Dünyadaki her şeyin aslında bir oyuncak olduğunu öğrenmedikten sonra..
Sen hiç büyümemişsin..
Çocuksun.
Önceki ve Sonraki Yazılar