Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

MEZUNİYET BALOLARINA; BU REZALETE DUR DENİLSİN!

 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının sonlarına yaklaşırken, okullar da Mezuniyet balosu adı altında rezaletlerin çalışmalarına devam edildiğinin haberini alıyoruz.
Haziran ayı özellikle bir çok veliler için dert ayı olmaktan başka bir anlam ifade etmiyor.
Üniversitelerimizden başlayan, ardından Lise ve Ortaöğretime kadar sıçrayan cübbe giyip kep atmak gibi saçma bir uygulama her geçen yıl hem daha maliyetli, hem de rezalet bir durum almaya başladı.
 
Önümüzdeki ayda okulların kapanması ile okulunu bitirecek olan evlatlarımızın mezuniyetine sevinecek olan bir çok veliler, bu seferde kültürümüzle hiç alakası olmayan bazı çevrelerin Haçlı Batıdan ithal ettiği Mezuniyet Balosu adı altında yapılan törenle birçok okulda düzenlenmeye başladı.
 
Maalesef bu mezuniyet balosu için istenen özel kıyafetlerin maliyeti ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve asgari ücret göz önüne alındığı zaman bir çok veliyi kara kara düşündürmektedir.
 
Bazı okullar özel mekanlarda ya da 5 yıldızlı otellerde yapıldığını ve bu yerlerin ücretleri kıyafetler ve çekilen fotoğraflardan alınan ücretlerin çok  yüksek olmasından şikayetçidir.
Bakın sadece 1 Gün giyilecek olan bu kıyafetler için istenen rakamın minumum200 TL den başladığını ve okullara göre değiştiğinden şikayet eden veliler, öğrencilere mezuniyet kıyafeti zorunluluğunun kaldırılmasını istemektedir.
 
Bunun için yeni Milli Eğitim Bakanı derhal bir genelge yayımlayarak, bu uygulamanın ailelere büyük yük getireceği için kaldırılması talimatını vermelidir.
 
Aslında; öğrenci, öğrenci velileri ile okulun eski mezunlarının katılımı sağlanarak, sosyal, kültürel, sportif etkinliklerle zenginleştirilmiş programlarla zenginleştirilmesi gerekir.
 
Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürleri de bu konu ile alakalı okullara genelge göndererek okullardaki bu israfa bir son verilmesi gerektiğini söylemeliler.
 
Ancak; hala bu güne kadar bir çözüm bulunmuş değildir.
 
Aldığımız duyumlara göre maalesef bazı okul idarecileri bu uygulamada ısrarcı olmalı akıllara bazı sorular getirmektedir. 
 
Bunun çok açık ve net bir şekilde israf olduğunun bilinmesine rağmen; hala bu konuda ki ısrarın sebebi nedir? Bu masrafları karşılamaya gücü yetmeyen, ancak evladının mahcup olmasını da istemeyen bir veliyi bu yükün altına sokmak zulüm değilse nedir?
 
Bir tek gün giyilecek olan bir kıyafet için bu rakamları ödetmek hangi vicdana sığar. Bu gelin duvağı mıdır? Yazıklar olsun her kim bu uygulamayı mecburi hale getirenlere.
 
Biz Frenk miyiz ki; gavur işi usuller kullanıyoruz. Bu yetmemiş gibi mecbur ediyoruz. Kim hangi hakla bu zulme rıza gösterir. Bakın; bu çok vebali büyük bir iştir. Aksi halde siyaset, ahlaken, vicdanen, dinen bu vebale sessiz kalan, müsamaha gösteren herkesin üzerinde olacaktır.
Ey veliler!... Si gitmeyin, çocuğunuzu göndermeyim. Bu mecburi değildir. Hiçbir Allah’ın kulu sizi mecbur tutamaz ve buna mecbur edemez…
 
Son olarak: Sayın bakanımız Ziya Selçuk ve sayın Rize İl Milli Eğitim Müdürümüz Yaşar Koçak; bu israf ve rezaletin önüne geçecek birer çözüm bulmalarını beklemekteyiz.
Aksi halde sizlere de bu vebal yüklenecektir.
Kalın sağlıcakla…
 
Önceki ve Sonraki Yazılar