EĞER OKUMA YAZMA BİLMEYEN KADINSA...


Erkek okuma yazma bilmiyorsa bu kötüdür ama bir kadın okuma yazma bilmiyorsa bu daha da kötüdür. Okuma yazma bilmeyen bir kadının günlük hayatta karşılaştığı zorlukları  gözden geçirmeye ne dersiniz?

            Okuma yazma bilmeyen  kadın vitamin şurubu ile ateş kesici şurubu karıştırıp çocuğuna yardımı dokunabilecekken sırf bu yanlışlık yüzünden çocuğunun durumunu daha da zorlaşabilir. Aynı zamanda hiç bir ilacın prospektüsünü okuyup ilacın zararlı etkilerinden haberdar olamaz. Herhangi bir kimyasal maddeyi temizlik yaparken karıştırıp kendine ya da çevresine zarar verebilir. Yani çamaşır suyu dökeceği bir yere bir şişe dolusu kezzabı dökebilir. Yemek kitabında yazan  yemek tariflerini okuyamaz. Eve yeni alınan herhangi bir elektronik aletin kullanma kılavuzunu okuyup  aleti kurmayı ya da çalıştırmayı başaramaz.  Bilgileri ancak öğretilme yoluyla öğrendiği için okuma yazma bilmeyen bu kadınlar bir yerden bir yere seyahat etmek için mutlaka birilerinin ihtiyacına gereksinim duyarlar. Bu da zaman kaybı ve israfa yol açabilir.

        Sosyal yaralara gelince; okulda okuyan çocuğunun ev ödevlerine yardımcı olamaz. Çocuk, annesinin okuma yazma bilmemesinden dolayı yardım almak için babaya başvurur ama bilinen bir gerçek vardır ki işte çalışan baba,  ancak çok az saatini evde geçirir. Bu zaman dilimi de çocuğa yeterli değildir. Kadın çocuğun asıl şekillendiricisiyken geri planda kalır.

      Hastane,  postane işi için bile  başkaları bu kadının yanına   gitmek zorundadır. Yani kadın en basit işlerini bile yapamaz. Bu yetersizlik kadını toplumdan   uzaklaştırır.

      Okuma yazma bilmeyen kadının yaşam zorlukları saymakla bitmez. Bu devirde okuma yazma bilmeyen var mı diye sorarsanız eğer; evet var. Bu kadınlar gerçeği öyle saklarlar ki okuma yazma bilmediğini anlayamazsınız bile. Durumlarından utanıp sıkılırlar. Yıllardan beri çoğu okul, okuma yazma kursu vermektedir. Bu kadınlar   mutlaka bu kurslara katılmalı, eğitimlerine yardımcı olunmalıdır.

      Zaman bilgi çağıdır. Artık günümüzde bilgiye ulaşmak oldukça kolaydır. Ayrıca dinin ilk emri de ‘’Oku’’dur. Yani okumak, erkek için de kadın için de çok ‘’şey’’dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar