Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

KİVİ FİYATLARINDAKİ ÇARPIKLIKLAR

 

 
Bugün 14 kasım 2012 ve sabah bir ilanla karşılaştım. İlan beni ve benim gibi
Kivi üreten üreticileri ilgilendiriyordu.
Ardeşen-Pazar-Fındıklı sivil toplum örgütleri üreticilerin satacağı kivi fiyatlarını tespit etmişler. Bizim ürünümüzün değerlenmesi için çare aradıkları, emek harcadıkları belli oluyor. Bu arkadaşlardan ricam çay fiyatlarını özel çay fabrikalarına sorarak gelecek sene için tespit etmelerinde çok yararlı olacaklarına inandım.
İlanlarında alıcı ve satıcıların fiyatlara saygılı olmalarını rica etmeyi de ihmal etmemişler. Aldığımız habere göre de Yalova dan da birileri gelerek
Orada da neden fiyatın düşük olduğunu, alıcıların elinde yabancı ucuz kivilerin olduğunun sebeplerini açıklayacaklarmış.
İlana göre 60-80 gram kivinin kg. fiyatını 1 tl tespit etme zahmetinde bulunmuşlar da bu fiyata uymamızın lehine olduğunu ifade etmektedirler.
İlimizde toplantı yapan beylerinde bu fiyatlara uymamızdan hoşnut olacakları mutlaktır.
2.11.2012 tarihinde Ankara halindeki satıcılardan aldığım fiyatlara göre bir analizde bulunmuştum.
Son 5 yıllık ithal fiyatlarının 2.8-3.38 USA DOLAR ararsında değiştiğini,buna dağıtım ve hal ve market fiyatları eklentisi ile tüketiciye ulaştığını , 2. Kasım itibariyle de fiyatların 2500-3000 TL/ton aralığında olduğuna yazarak Rize kivisinin de 1600 -1800 Tl/ton aralığında satılmasının gerektiğini, piyasa koşullarının ve tüketici alışkanlığının göre
Fiyat istikrarının sağlanabileceğini belirtmiştik.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Karadenizli Kivi üreticilerine bu beyler yeni görev vermiş. Halkımızın Ucuz kivi yemesi, aracı-depocu-Haldeki toptancının daha fazla kazanması için Rize üreticilerinin fedekarlık ta bulunması için bizden ricacı olmaktadırlar.
Bugün Ankara hal toptancı fiyatı 1-2 kalite fiyatı harmanı 2.5 TL/kg olduğunu ilanın elimize geçtiği anda tespit ettik.
Neden 3000 Tl/ton olmadığını sorduğumuzda Karadeniz den ucuz kivi gelmeye başladı dediler.  
Peki ne yapılması gerek.
Önce fiyatımızın ne olacağı konusunda ilimiz kamu görevlileri ,tarım yetkilileri,oda ,kooperatif ve birlik yetkilileri ve Kimlerin katıldığını bilmediğimiz      Sivil toplum örgütleri ellerini, bahçelerimizden çeksinler.Alıcı kim ise o üreticinin ayağına gitmesini öğrensin.Üreticiler olarak 15 Kasımdan itibaren topladığımız kasalarda bodrumlarımızda,güneş görmeyen odalarımızda 15-21 gün bekletelim ve 1600 TL nın altına 60-80-100 gram gelen ürün karmamızı satmayalım.
60-80 gramları 1400-1500 aralığında, 80-100 gram aralığındaki ürünümüzü 1600-1800 aralığında peşin koşullarda satalım.
Eğer bunu yaparsak hatta daha aşağıda rakamlara satmama kararlılığını gösterirsek fiyatlarımız bu rakamların üstüne çıkacaktır.
Tekrar ediyorum.RİZELİ KİVİ ÜRETİCLERİNİN GÖREVİ ARACILARIN,DEPOCULARIN TOPTANCILARIN ÇOK KAZANMASINI SAĞLAMAK VE BUNU YAPARKEN TÜRKİYEDE KİVİ TÜKETİCİLERİNİN ALIŞ FİYATLARINI DÜŞÜRMEK GİBİ BİR GÖREVİ YOKTUR.
Mademki ithal CIF fiyatları 2.8-3-3 Dolar kg.dır ürünümüzün gerçek değeri 1,5 Dolar/kg mın altında olamamalıdır.
Önceki ve Sonraki Yazılar