Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

MUSTAFA KEMAL – OBAMA – CHUCK HAGEL


ABD kaynaklı gazete haberlerine göre ABD Başkanı Obama yeni dış işleri bakanı olarak görevi Cumhuriyetçi üye Chuck Hagel’e teklif etmiş, Bay Hagel kabul etmiş fakat henüz temsilciler meclisi ve senatoda onaylanmamış.
Yunan ve İsrail taraftarı üyeler Türk dostu ve Atatürk hayranı üye Hagel in bu göreve getirilmesini huş karşılamıyorlarmış.
Çünkü,
Bay Hagel, Atatürk hayranlığı sebebi ile Türk dostu imiş.Yani ABD kongresinde para karşılığı lobi yapan üyelerden biri olarak değil,Amerikan okullarında Atatürkün hayatının yaşadığı yüz yılın dahi devlet adamı ve lideri olarak okutulmasının gerektiğini ileri süren bir üye.
Muhtemelen önümüzdeki günlerde Bay Hagel’i ABD dış işleri bakanı olarak Bn.Clınton’ un koltuğunda göreceğiz.
Bay Hagel’ in Dış İşleri bakanlığına getirilişinde Mustafa Kemal hayranlığı yoktur ve etkisi de olmamıştır.
Ancak BOP projesini değerlendirirken kuzey Afrika-orta doğu- Arap milletleri ve devletleri –İran-Balkanlarda Türk-yunan münasebetleri –Rusya konusunda Mustafa Kemalin davranış ve bilgilerinin günümüz sorunları ile karşılaştırıp sentez yapmaya faydası olacaktır.
Konuya başka bir açıdan da bakmak gerekir.
Ülkesinde M. Kemal i kötüleyen, yanlış bulan,diktatör bulan,milletinin dinine ters olan ,bazi marjinaller tarafından ölümünden 80 yıl sonra anlaşılmadığı için onu kötüleyerek siyasi ve ideolojik rant elde etmeyi amaçlayan radikal solcular ve dinciler var iken hagel nereden çıktı.
Bu Chuck hagel işine, Ömer, Bülent, Pak-dili ,Fikri beyler,BDP hayranları, PKK yandaşları, gibi bir çok insanın hoşuna gitmeyecektir.
Oysa Abdul Hamit ve Vahdettin gibi devlet adamlarımız,Padişahlarımız,Dünya Liderlerimiz var iken Osmanlı paşası da kim oluyor diyerek Hagel i Türkiye ye geldiğinde kimbilir eleştireceklerdir.
Ancak bana göre Obamaçok önemli bir adamı Dış işlerine getirmektedir.Çünkü o batı dünyasının değerleri ile Atatürkün bilgeliklerini harman ederek BOP ve orta doğuya bakacaktır.
Bu durum yaramaz çocuklar İsrail ve Yunanistan ın ayaklarını bir ihtimal yere bastırabilir. Türkiyenin ,Türk halkının ve Mustafa Kemalin kurduğu cumhuriyetin ‘’ Yurtta sulh –cihanda sulh ‘’ sözünün anlamını kavrayarak Orta doğuda sadece Türkiye ve Türk milleti dünya sulhu ve saadeti ile yürünebileceğini anlamış olmasını umarım.
ABD nın Orta doğu ve doğu Akdeniz batağından hatta Orta Asya coğrafyasında ve Karadeniz de istikrarında önce Mustafa Kemal Türkiye sine gereksinimi vardır. Bülentler, Ömerler, aşırı uç radikallere rağmen bu böyledir.
Çünkü Mustafa Kemal sıra dışı asker, sıra dışı ekonomist ,sıra dışı komutan,sıra dışı halk lideri,sıra dışı diplomat,sıra dışı İslam hizmetkarı, sıra dışı Türklük ve insanlık önderidir.Mr.Hagel de bunun Amerikan okullarında ders olarak okutulmasını istemektedir.
Önceki ve Sonraki Yazılar