Abdurrahman AKSU

Abdurrahman AKSU

Son Kurban : 19 Mayıs


            Mustafa Kemal ‘in Samsun’a ulaşıp,kaynayan Milli Mücadele aşkını hareketlendirdiği günü gençliğe armağan etmesiyle doğan bir bayram; Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı.
Dış görünüşte olay böyle,ama günümüzde gençliğe her durumda kendine destur çekmesi için armağan edilmiş bu gün,şimdilerde siyasal eller arasında oynaştırılan bir tezgah haline geldi.Önce hükümet bayrama “ gel bakalım” dedi.Ardından kutlanışından,tertiplenilişine kadar ince ayar çekti.Ayarın ismi “ 19 Mayıs Genelgesi” oldu.Fakat bu durum her ne kadar üstünlüklerini pekiştirmek amacıyla yapılmış bir atılım olsa da doğru bir adımdı.
Zira her sene okullarda 19 Mayısa iki hafta kalınca,örgenciler tatil havasına giriyor,örgün öğretim en az yarım ay kadar aksıyordu.Durum böyle olunca Mustafa Kemal’in gençliğe yükselmek için gösterdiği ilk hedef olan “ eğitim” yine onun belirttiği bir etken için sekteye uğratılıyordu.Hal böyle olunca tezlikler birbirini bulunuyor,Cumhuriyet Türkiye’si yeni bir açıklanamaz ekilimle yaşamaya mahkum bırakılıyordu.
Sonrasında statlarda hiçbir milli ve manevi değeri karşılamayan koreografiler.Bunların eşliğinde çalınan müzikler,okullarından alınıp günlerce statlarda sağa sola çekiştirilerek ruhi işkence çeken örgenciler.Ve kutlama günü stattan ambulansla ayrılan ( bunlardan biri zamanında ben olmuştum ) birkaç örgenci.
İşte bu tabloyu gören hükümet bu duygularla olmasa da statlarda ki kutlamaları kaldırdı.Bizde olayı tam kutluyorken, bir son dakika haberi. “ Danıştay uygulamayı iptal etti”.Gerçi özlemiştik ondan iptal kararlarını ama ortada ilginç bir durum vardı.  İtirazı  muhalefet partileri yapmadı.Konya’dan bir genç dilekçeyi Danıştaya sunmuş.
Fakat hiçbir itirazda bulunmayan muhalefet “iptal’i” görünce ,genelgeye lanet yağdırıp ; “zaten kabul edilemezdi “vaveylalarını koparmaya başladı.Kısacası iş bayram bahane , alkış şahane hesabına döndü.
Şimdilerde ise Ömer DİNÇER pençelerini kabartmış; “yeni hazırlayacağımız genelge de 23 Nisan, 19 Mayıs,29 Ekim,30 Ağustos hepsini içine alan bir düzenleme yapacağız “diyor.Bende yapın diyorum, 29 Ekim’i dışarı da tutarak.
Önceki ve Sonraki Yazılar