ADALET BİZİ YAKMADAN

Adalet her şeydir.
Adaletsizlik ise, her şeyin yitirilmesidir.
Adaletsizliğin olduğu yerde, adaletsizliği yapanla adaletsizliğe uğrayan beraber helak olur. Adaletsizliğin hâkim olduğu uzun ömürlü devlet yoktur.
Mağdurların adalet istediği memleketlerde, aynı mağdurların gücü ele geçirince zulmetmesi insanlığın iflasıdır. İnsanlığın iflas ettiği devletlerin yaşadığına da tarih şahitlik etmemiştir. Konu ile müktesebatımızı incelediğimiz zaman şunlarla karşılaşırız:
Allah(cc); “Allah’ın ayetlerini inkâr edenleri ve adaletsizlik yapanları şiddetli azapla müjdele.”(3-18) “Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla görendir.”(4-58) “Ey iman edenler! Adaleti ayakta tutan ve kendiniz, ana-babanız ve yakın akrabanız aleyhine de olsa, yalnız Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Zira zengin de olsa, fakir de olsa, Allah ikisine de (sizden) daha yakındır. Nefsinizin arzusuna uyarak adaletten uzaklaşmayın. Eğer (şahitlik ederken) dilinizi eğer, bükerseniz veya çekinirseniz, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.(4-135) “Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz. Bir kavme olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun, çünkü o, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.(5-8) “Zulüm yapmış olan herkes, azabı görünce yeryüzündeki her şeyin sahibi olsa da, (o azaptan kurtulmak için) hepsini feda ederdi.(10-54)
Hz. Muhammet(sav):Hiç şüphesiz Allah size emanetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” (Ebu Davut:19) “Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır.”
Atasözleri: Alman atasözü;“Bir memleket yalnız adaletle ebedileşir, adaletsizlikle yıkılır.”   Arap atasözü;“Adaletsiz bir memleket, güneşsiz bir dünyaya benzer.” Gürcü atasözü:”Güç geldi ve adalet gitti.” Japon atasözü, “Cömert olmadan önce adaletli olun.” Türk atasözleri; “Zulüm ile abad olanın, ahiri berbat olur” “Adalet ile zulüm bir yerde durmaz.” “Adalet olmayınca bir yerde, insan düşer o yerde her derde.” “Rüşvet ve kul hakkı kapıdan girince adalet pencereden kaçar.”
Vecizeler:Adalet, evrenin ruhudur.”ÖMER HAYYAM… “Adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilemez.” MONTAIGNE… “ Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız.” GANDHI … “Haksızlığa sapıp bütün insanların senin peşinden gelmeleri yerine, adaletli davranıp tek başına kalman iyidir.” MAHATMA GHANDI … “Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar.” MAURICE DUEVERGER… “ İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkide iken tevazu gösteren, kudret sahibi iken affeden ve kuvvetli olduğu vakit adaletle hareket edendir.” ABDÜLMELİK B. MERVAN … “Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir.”TİMURLENK… “ Zayıf, daima adalet ve eşitlik ister, halbuki bunlar kuvvetlinin umurunda bile değildir.” ARISTOTELES… “Adaletsizliği bir yangından daha çabuk önlemeliyiz.”HERAKLEITOS… “Adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir.”EFLATUN
Adaleti anlamadığımız sürece, atasözü ve vecizeleri okuyup hayıflanmaya devam edeceğiz. Ancak kurabilirsek 19. Türk devletinde olmasın istiyoruz. Vakit geçmeden adaleti anlayalım lütfen. Vuruşturarak adaletli olunmaz. Bulmak istemediğini bırakmayacaksın. Öncekilere kızdıklarını gücü eline alınca icra ederek güzel günler gelmez.
İlgililere duyurulur.
Zamanı gelince daha açık muhabbet ederiz inşallah.
Ne demek istediğimi, isteyen anlıyor zaten. İstemeyenler de ezilmek için sıraya geçmiş bekliyorlar. Kumdan kale olmaz bilesiniz!
Önceki ve Sonraki Yazılar