Orhan YAZICILAR

Orhan YAZICILAR

NE OLACAK BU HALİMİZ?..

Rızkımızı temin adına hepimiz bir şekilde sokağa çıkıyoruz. Ama hiç olmazsa tedbiri elden bırakmayalım.

Aksi takdirde bu virüs çok değil belki de siz bu satırları okurken Allah korusun kapınızı çalabilir.

Haa... ‘Allah korusun’ dedim.  Bu elbette Müminin duasıdır. Biz kendimizi korumazsak, Allah bizi niye korusun. Kader çizgisinde iki ilahi hüküm var. ‘Kaza-i mübrem’ ve ‘Kaza-i muallak’. Eğer siz tedbir almazsanız ‘Muallakta’ olan ‘kaza’, sizin için kesinleşmiş bir hüküm olur.

Neredeyse son bahar başlıyor. Yakın tarihte nezle ve griple karşı karşıya kalacağız. Özellikle gribin belirtileri ile Kovid’in belirtileri birbirine benziyor. Aşı yaptırmama rağmen benim grip ve nezle ile aram pek yok. Ben dahil binlerce insan özellikle gribe yakalandığımızda belirtiler benzediği için ‘Acaba Covid mi olduk’ telaşına kapılıp hastanelere yoğunlaşacağız. Çok değil, bu anlattıklarımı yaşamak için Rabbim ömür verirse hepimizin önünde bir ay var. Görürsünüz.

 Onun için şimdiden tedbir alalım. Kovid’i Rize'de haziran rakamlarına pek ala çekebiliriz. Bunu yaparsak hastanelerimiz rahatlar; sağlık çalışanlarımız rahatlar; bizde geçtiğimiz yıl olduğu gibi nezle veya grip halinde rahatlıkla sağlık kuruluşlarına gidebiliriz.

 İl Hıfzıssıhha Kurulu düğün vb toplu organizasyonları iki ya da işte saat ile sınırlandırmış. Doğru, hatta geç bile kalınmış bir karar. Bu noktada aslında düğün salonları yeterli tedbirleri az-çok alıyor. Ama, yine biz o kuralları ihlal edip bu işyerlerini de sıkıntıya sokuyoruz.

İşyerlerinde, özellikle kalabalık çalışılan işyerlerinde yemek yenilen, sigara içilen, namaz kılınan vs alanların sıkı denetlenmesi ve çalışanların uyarılması lazım. Maalesef çalışanların bir bölümü de sorumluluğun patrona veya yöneticiye ait olduğunu düşünüp layusel davranıyor. O işyerinde çarklar dönmezse kendisinin maaş almakta zorlanacağı aklına bile gelmiyor bazı arkadaşların.

Çalışanların ‘Önce sağlık’ diyerek hem kendilerini, hem mesai arkadaşlarını ve ailelerini, hem de işyerlerini korumaları lazım. Maalesef az sayıda da olsa çalışanların bir bölümü, ‘pozitif çıkmazsam, karantinada eve gider yatar, istediğim gibi dolaşır maaşımı da alırım’ mantığıyla yaklaşıyor. Bu anlayış ‘günah’ ve kul hakkına girer.....
Sonuç olarak:
Kendimiz için, sevdiklerimiz için ve dahi insanlık için lütfen hepimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar