Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

TBMM İnsan hakları komisyonu Başkanlığı

 
Sn. Başkan, Değerli Milletvekilim ,
Çok önemli bir komisyon başkanlığını ,Meclisteki tüm partilerimizden Değerli Millet Vekillerinin oluşturduğu temel insan haklarına bağlı ilkeler içinde görev yaptığınıza tüm kalbimle inanmaktayım.
İnsan hakları deyince önünüze çok çeşitli olaylara,hatta etnik amaçlı faaliyetlerdeki yasa ve insan haklarına karşı ihlalleri incelerken ,haksızlığa uğrayan yurttaşlarımızın haklarını aramak için çaba sarf ederken şüphesiz ülkemizde yaşayan  75 milyon yurttaşın yurttaşlık haklarının eşit uygulamalarla uygulanmasını sağlamak da sizlerin görevidir.
Uludere köyüne mensup yurttaşlarımız PKK nın kontrolündeki kuzey İrakta kendilerine göre rutin mesleklerini icra ederken Türk silahlı kuvvetlerinin hava taarruzuna uğramış ve yurttaşlarımız canlarını ve taşıdıkları mallarını ve de onlara o işleri verenlerde paralarını kaybetmişlerdir.  
Askerlerimizin PKK militanı ve sempatizanları tarafından katledilmelerine ne kadar üzülüyorsak PKK lı olmayan fakat ekonomik nedenlerle kaçakçılık yaparken ölenlere de yurttaşımız oldukları için ayni şekilde üzülürüz.
Cumhurbaşkanımız,Başbakanımız ve hükümetimiz başta olmak üzere Türk devleti bu olaydan duyduğu üzüntüyü bizzat Uludere ye giderek taziyelerini sunmuşlardır.Fakat günler geçtikçe konu iç siyasete mal edilmeye başlanmış,bölücü terör örgütü de istismar etmeye başlanırken adeta pikniğe giden yurttaşlarımıza TH Kuvvetleri saldırdı anlamında basında kanaat oluşturulmakta,herkes insansız hava uçakları istihbarat uzmanı kesilmekte olan bu kadar karmaşık yumağı sizden çözmeniz istemektedirler.
Radikal sağ-sol uçlara göre ve PKK,KCK yanlılarına göre Asker suçludur ,devlet bilerek suç işlemiştir doğrultusunda bir rapor verirseniz ,PKK yandaşı kalemşor ve mensupları sizi alkışlayacaklardır.
Eğer kaçakçıların terörist olup olmadıklarını tespit edemediğinizi yazarsanız Devleti ve hükümeti ve TSK yı suçlayacaklardır.Sizleri yanlı ilan edecekleridir.
Akşam konu ile yayınlanan internet bilgilerine göre Sn. Levent Kök şunları söylemektedir.Haber şöyle başlamaktadır.
Uludere Komisyonu, Heron Görüntülerini İzledi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere olayını incelemek üzere kurulan alt komisyon, olaya ilişkin Heron görüntülerini izledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere olayını incelemek üzere kurulan alt komisyon, olaya ilişkin Heron görüntülerini izledi.

Komisyon üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, toplantı sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gök, konuya ilişkin raporu daha sonra yazacaklarını ve kamuoyuna sunacaklarını belirterek, "Ancak bugün izlediğimiz görüntüler çok ciddi bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Biz çıplak gözle Türkiye hududundan Irak hududuna doğru binek hayvanı ve insan hareketlenmesi olduğunu tespit ettik. Bu insanlar bir mal alışverişi yaptıktan sonra tekrar geri döndüler. Şu anda çok üzüntülüyüz hepimiz. Yani

arkadaşlarımızın pisi pisine öldüklerini sizlere ifade edebilirim. Gerçekten tüylerimiz ürperdi. Çok ciddi bir yanlışlık olduğu ortada. Biz de bunu araştırmakta kendimizi görevli buluyoruz ve bu işin sonuna kadarda gideceğiz" diye konuştu.

Komisyona görüntülerin izlenmesinde yardımcı olan uzmanların bu durumu nasıl açıkladıklarının sorulması üzerine ise Gök, "Görüntülerin yorumlanması amacıyla bu arkadaşlarımız gelmişlerdi ama görüntüler çok net. Görüntülerde binek hayvanı olduğu ve insan olduğunu biz uzman olmadığımız halde ayırt edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gök, görüntülerdeki insanların kaçakçı mı yoksa terörist mi olduklarının görüntülerden ayırt edilip edilmediğinin sorulması üzerine ise, "Gelen arkadaşlarımız onu değerlendirecek durumda değiller. Biz onları soracağımız sorularla alacağız. Biz görüntülerin yorumlanması için çağırmıştık ama görüntüler çok net" dedi.

Gök, bu kişilerin terörist olmadıkları konusunda kafalarının çok net olduğunu ve bu konuda bir tereddütleri bulunmadığını vurguladı. Şeklinde devam etmektedir.
 
Sn.Gök ,demektedirki ‘’ Bu insanlar binek hayvanlarla mal alış verişi için hududu geçtiler sonra geri döndüler ‘’ demektedir.
Ben doğu Karadenizliyim ve orada da Türkiye Gürcistan hududu var.Asker yok,bölücü örgüt yok,uçak yok.Fakat Gürcistan dan ucuz fiyata alınıp ülkemizde satılacak , canlı hayvan,et,sigara,alkol,petrol her şey var.
10*15 katırda bulabiliriz.Fakirlik ise o hudut köylerinde de var.Akrabalık ise karşı tarafta oda var.O halde Karadenizlilerde hem PKK gibi sorunları yok,devlete karşı kimseleri yok,Türkiye düşmanı PKK ve Barzani den de mal alıp ,ülkeye getirip tekrar onların adamlarına teslim etmeyeceklerine göre eşitlik ilkesine göre Karadeniz de ki hudut köyleri de ayni ticaret yapabilirler kararını metne geçirebilirmisiniz.
Değerli başkanım ,İran-İrak-Suriye hududunda yaşayan kölülerimizin sınır ticareti ve gümrüklü ticaretin dışında her türlü kaçakçılığı yaparak ekonomimizi zarara uğratma,elde edilen gelirin bir kısmının PKK ve Barzani kontrolünde kullanıldığı doğrumudur ?Doğru ise demek oluyor ki doğu Karadeniz ve diğer hudut köylerimizdeki yurttaşlarımız ikinci sınıftır yurttaştır.Çünkü ,eğer Karadenizli gümrük kapısı dışında geçerse ve jandarma yakalarsa veya halk görürse suçlu muamelesi görürü ve yargılanır.Hudut u geçerken Jandarma veya köylü tarafından görülür ve ihtaren durmaz ise vurulabilirde.
Eğer huduttan geçerse 2*3 kg et alamaz,iki meyve fidanı alamaz,2 kg balık alamaz,2 kartondan fazla sigara , alamaz,arabasının deposunun aldığı mazotun 1 litre fazlasını alamaz hapse atılır.Peki Uludere köyünün ve onun gibilerin bu kaçakçılık hakkı nerden gelir.Hem PKK ve Barzaninin mallarının Türkiye deki temsilcilerini teslim edecekler hemde SN.Vekilimiz Gök tarafından yaptıkları meşru sayılacak.
Ayrıca diyor ki ,bilgi vermek ve değerlendirmeye gelen arkadaşlara gerek yok ,çünkü terörist olmadıklarını alenen görebilmekteyiz demektedir.
Gelen kaçak malların konşimentosuna veya nakliye poliçesine mı baktı.Değerli üyelerinizden kaçı RPG--7 ve 9 roketlerini ambalajında gördü ,kaleşinkofları kaç kişi demonte ambalajında gördü,uzun namlı silahları kaç kişi demonte ambalajlarda gördü,el bombaları ve diğer muhımmat ların sevk paketlerini kaç kişi gördü veya bu paketleri orijinal ambalajında götürmeyeceğine göre katır ve insan sırtına göre ayarlamış olacaklarının aksini kim iddia edebilir.
 Sn.Gök bu ayrıntıları görüp anlayabiliyor ise BDP liler zaten biliyorlardır.
Değerli başkanım,Elbette kaçakçılık yapan bir gurup olduğu biliniyorsa ülke topraklarında iken enterne edilebilir,çatışma isterlerse bir kaçı ölebilir kalanlar yargılanabilirdi.
Fakat olay yasak bölgededir.Orada kimsenin ve özellikle bir izinli bir konvoyun olmaması gerektiğine göre yapılan eylem ağır sonuçlar vermesine rağmen suç ise 2*3 gün önce yapılan bombardıman dada mutlaka bir yurttaşımız olan PKK lı ölmüş olabilir.Onlar için de kaçakçı idiler pilotları yargılayalımıyız.
Sarp köyündeki bir yurttaş için insan hakları eşitliği ilkelerine saygı duyarak şunu merak etmekteyim.BU günlerde Maçağel *Karçal köylerine ulaşım çok zor,hudutta Gürcistan var , ülkemize düşman da değiller oradan istediği tüm malları kaçak getirebilirmi.
Sarp kapısından girerken ve çıkarken küçük aracına, otomobiline 2 kg et,2kg balık,3 meyve fidanı ve depomu doldurup gelirken neden muayene memuru isterse bana kaçakçılık muamalesi yapar veya arama yaparda.tefkif eder ,eğer kaçar veya silahla karşı koyarsa polis ve jandarma haklı olarak silah kullanırken ,Güney doğululara *Doğululara kaçakçılık yapmak,gümrükleri kullanmamak  hak ve adeta imtiyaz gibi nasıl ve neden uygulanır.
Komisyon çalışmalarında bu duyguları da dikkate alırsanız memnuniyet duyacağız.
Önceki ve Sonraki Yazılar