Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

TÜRİZM VE TRAFİK KARIŞIKLIĞI


Rize ilinde ilçelerden il merkezine ve ilçeler arasında yolcu taşımacılığı yapan minibüsler çalışmaktadır.İlimiz yöneticileri yıllar önceden beri her kese mavi boncuk dağıttıklarından biz yolcuların seyahat özgürlüğünün ne kadar kısıtlandığının farkında değildirler.

Bu durum Hopadan Rizeye kadar geçerlidir.

Siz eğer Rizeden Pazara gidecek ve oradaki işinizi yaptıktan sonra fındıklıya gidecek iseniz Rize terminalinden Pazardan geçen herhangi minibüse binemezsiniz.Pazardan fındıklıya gidecekseniz Hopa veya Arhavi ye giden dolmuşa binip fındıklıya gitmeye kalkarsanız yolda dayak bile yiyebilirsiniz.Mutlaka fındıklı dolmuşunu beklemelisiniz.

Kısaca yurttaş olarak sizin vasıta seçme hakkınız yoktur.Siz ilimiz yöneticilerinin üstün nitelikleri sonucu eski SSCB ülkelerindeki seyahat özgürlüğü gibi kimin aracı ile ne zamanlarda seyahat edeceğiniz planlanmıştır.

Bu çarpık düzenin sahipleri minibüsçüler ve idarecilerdir ve bizleri kendi gelirleri için meta gibi görmektedirler.Bu durum sık sık ilçeler arası minibüs sahiplerinin çatışmalarına da yol açmaktadır.

Bu çarpık duruma bir yenisi eklenmiştir.

Ayder ilimizin önemli turizm bölgesidir.Buraya da uzmanlar trafik için bir planlama yapmışlardır.Bu bölgeyi de adeta bir gurup için kurtarılmış bölge ilan etmektedirler.

Siz  Aydere 5-6 arkadaş ailelerinizle bir araya gelip eğer bir minibüs tutar gitmeye kalkarsanız yandınız.Bu bölgeye girmek için turizm taşıma belgesi olan araç kiralamamışsanız öyle köyünüzden veya ilçenizden bir minibüse binip Ayder e gidemezsiniz.Yolda sizi jandarma çevirir ve ceza yazar.

6 T emmuz günü Fındıklı Yardım sevenler derneği Ankaradan gelen yardım sevenler derneği  ile iki minibüsle Aydere hareket ederler .Konukların minibüsü Ankaradan gelmektedir. Ankaradan gelen Minibüse geçiş verilir.Ancak diğer minibüs Fındıklı belediyesi tarafından temin edilmiş bir minibüstür.İşte o minibüsün Aydere girmesi yasaktır.Yolcular indirilir.gurup ayrılır.Onlara Aydere giriş izni olan minibüs bulmaları söylenir ve iki saat bekletilir. Bir minibüs bulunamaz.Diğer minibüsteki konuklar Ayder de ev sahiplerini beklerken 2 saat geçer. Bayanların tepkisi büyüyünce jandarma komutanı  görev anlayışı cesaretini kullanarak geçiş izni verir .

Şimdi bu planlamayı yapanlara sormak isterim. Ülkemizin bir turizm bölgesine giriş için  milli park olduğundan giriş ücreti almanız normaldir..Fakat komünist sistemlerden kopya anlayış dönemi gibi  insanların bir yerden bir yere seyahatine bölgeler tefriki yaparak gidip gelmelerini sağlayarak ne amaçlamaktayız.. Eğer aracın ruhsatı var ise yolcu taşıma koşulları uygun ise neden Aydere ,Kavrona giremez de Ayderden bir minibus aracı nasıl  Ardeşene-Pazara-Fındıklıya-Rizeye gelebilir.

Yarın diğer Aydere konaklamaya gelen bir grup Fındıklı ya-sarpa-Çayeli ne,İkizdere ye günü birlik gitmek isterse  Çamlı Hemşin den tutacağı bir minibüsle buralara nasıl gidecek. Başka ilçelerden gelen minibüsleri Çamlı Hemşin e sokulmayan minibüs sahibi karşılarına dikilip ,yol bitti,dün benim ,bugün sizin yolunuz bitti derse İlçe kaymakamı,savcısı ne yapacak.Onlara terörist muamelesi mi yapacak.

Bölgeler ve İlçeler arası gerginlikler ,kırgınlıkların içeriğinde kamu yöneticilerinin kolaycı çözümleri sebep olmaktadır.

Sn.Yöneticiler bu şekilde yarattığınız uygulamalar SSCB döneminde kaldı. Lütfen insanları,ilçeleri ,araç sürücüleri ve yolcularına kavga ettirmeyin, oluşturduğunuz  bu küçük çözümlerin getirdiği imtiyazlar bölgesel tartışmalara yol açabileceğini düşünün.

Elbette Çamlı hemşinde ki iç turlara çıkacak araçlara bir disiplin kalite getirin.Fakat başka yerlerden gelene de geçiş izini vermeyerek Jandarma ile kavga ettirmeyin.Ettirecekseniz halkın ve seyahat edenlerin karşısına güvenlik elemanlarını değil sivil karar verici yetkilileri çıkarın.

Ancak ,Gelin siz önce Ayder ve bu yollarda günü birlik gelenler için temiz sosyal maçlı konoklama ve ihtiyaç giderme yerleri yapında insanlar kapı kapı gezmesin..

10 yıl  önce Camiliye giriş köprüsünde durdurulmuştuk. Köprüde bizi durduran askerler Bize  Geri dönüp Borçka tabur komutanından izin almamız istendi.Araçta Artvin il Encümeni ,ben ve eşlerimiz vardı.Asker öyle emir almıştı.Fakat emir alan asker üzgündü.  Komutan ise balık avındaydı. Bir saatu aşkın tartışma sonucu ve Olay sonu girebildik.Tema tesislerinde otururken iki araç geldi.İçinde Erzurum bölgesinden subaylar vardı.tanıştık.Bölgeyi görmek için özel amaçlı geldiklerini söylediler.Bende Borçka Tabur komutanlığından izin alıp almadıklarını sorudum.Neden alalım, ülkemizde seyahat ediyoruz,dediler.O halde duruma ve yöneticilerde göre istediklerine serbestlik olabiliyordu.Konuyu ilgililere taşıdık ,belli bir süre sonra Tabur komutanı izin belgesi vermek yetkisinden mahrum olmasına üzülmüştür.

Tekrar Ayder deki özenli tedbirlere dönelim.Rize valiliğine veya üniversitesine veya çaykura ait bir minibüs misafirleri ile Ayder e bu durumda giremez.Çünkü belgesi yoktur.

Ayderi ,doğayı,vadileri koruyalım fakat imtiyazlar ve bölgecilik ,ayrımcılıkla değil.Bu konuda kamu oyuna kim açıklama yapacak, bu uygulama doğrudur diyecek merakla beklemekteyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar