Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

YENİ ANAYASADAN PAPAZ BARTELEMOS EFENDİ VE AZINLIKLARIN BEKLENTİLERİ


Milliyet gazetesinde Önder Yilmaz haberi.
Rum,Ermeni,Musevi ve Süryani cemaatleri yeni anayasa çalışmalarını tamamlamışlar.
Patrik Bartelemous tarafından Ana yasa komisyonuna dile getirilecek hususlar şunlarmış.
Barthelemos ,
Azınlık okullarına destek verilmesi, Ruban okulunun açılması ,Ders kitaplarından Ermeni ve Rumlar için ‘’ arkadan vurdular’’ gibi suçlamaların kaldırılması,azınlık cemaatlerine diyanet bütçesinden para verilmesi ,azınlıkların eğitim problemleri öne çıkarılarak Lozan anlaşmasına göre 1974 de kadar vakıflara yapılan yardımların yapılmasını,din adamı yetiştirmede cemaatlerin sorunlarının çözülmesi ,Kamuda hakimlik,savcılık gibi üst düzey görevler yolunun açılması,Papazlar ve hahamların da imamlar gibi maaş almaları ,,diyanet bütçesinde azınlıklar için pay ayrılması,cemaatlere tüzel kişilik verilsin
Mal edinebilsin,vakıf senetlerini değiştirebilsin,AB fonlarından yardımlar kullanabilsin.Ders kitaplarından ermeni, Rum ,Yahudiler katliam yaptılar,arkadan vurdular gibi ifadeler çıkarılsın.
Papaz hazretleri az istemişsiniz.,Sevr anlaşmasında elde ettiğiniz ve ümitlendiğiniz  Ermenistan,Kürdistan,Rum Pontus de devletlerinizi,Ege ,Trakya dan toprak isteme taleplerinizi ,mübadele ile gidenlerin geri dönmesi İstiklal savaşında kaybettiğiniz yunan askerleri için tazminat istememisiniz. TBMM de cemaatlere kotalı temsil yetkisi istememişsin ,
Osmanlı dönemi gibi ticaretin,, dış işlerinin ermeni ve Rumların tercihen verilmesi ve buraya geleceklerin cemaatleriniz tarafından seçilmesini istememişsin.
Azınlık lar deyince Yahudileri yanınızdan ayırın. Türkiye de yaşayan Yahudiler sizin gibi ihanet etmediler.Türkleri katletmediler.
Türkiye cumhuriyeti yurttaşı olmayı Yunan ve Ermenistan yurttaşı olmadan üstün tutarak, devletimize ve Türkiye cumhuriyeti yurttaşı olarak devlete bağlılık ilkesinde hareket ettiğiniz sürece ,
-Elbette mevcut okullarınıza destek verilmelidir ve verilmektedir.Hatta ruhban okulunu din adamı ihtiyacınızı karşılamak ve Türk milli eğitim sistemi ne uygun, Türk ve Türklük düşmanı yetiştirmemeniz için denetime ve Maarif sistemimize uygun,yanı azınlık okulları statüsünde açabilir,ihtiyacınız kadar papaz yetiştirebilirsiniz.
--Elbette diyanet bütçesinden kaynak almanız hakkınız.Çünkü sizlerde bu ülkenin yurttaşı olarak üretime ve vergilerimize katkı yapmaktasınız.
--Rumlar,Ermenilerin Osmanlıyı ve özellikle Türkleri katlettiklerini kitaplarımızdan ,öğretilerimizden çıkarmamızı istemişsiniz.Siz Grec medeniyeti,Truva ve Efes ,Milet medeniyetlerini yok eden slav karışımı yunanlılar hiç öyle bir şey yapmazsınız.Bu talebiniz çok eksik.Biz onları çıkaralım eklerine de 1000 yıl ermeni ve Rumları kestik,özür diliyoruz gibi terimleri de kitaplarımıza koyalım.Ne dersiniz .
Bakınız bartelemos efendi ,rum orthodox kilisesi patriği sen önce Kudus için,haçlılar için,istiklal savaşı öncesinden beri yaptığınız ihanetleri ,fatihin size tanıdığı haklara nasıl ihanet ettiğinizi kitaplarınıza yazın ve özür dileyin ,bizde bunlar hazreti isaya iman etmeye başladılar diyelim.
--Papazlara,hahamlara maaş verelim fakat diyanetin denetimine de açık olsun,hatta diyanete tüm dinler ve cemaatler için şübeler açıp Osmanlı dönemi gibi dinler ve inançlar arası diyaloglar geliştirelim Fakat siz bunları yapmazsınız.Size güvenemeyiz.Çünkü siz kan ayaklısınız.Önce vaftiz olun,yıkanın ve ondan sonra yurttaş olarak eşitlik isteyin.
-- mal edinmek,tüzel kişilik ,Avrupa fonlarından yararlanma hakkı istiyorsunuz.Fonlarla ne yapacaksınız. Fabrikamı kuracaksınız,ülke ekonomisine katkı damı bulunacaksınız yoksa Osmanlı döneminde olduğu etnik azınlıktan hatta başkalarından hainler yetiştirecek ,iç isyanlarını finanse edeceksiniz. Mesela, PKK ya karşı verdiğimiz şehitlere karşı bu ülkenin yurttaşı olan sizler olarak hiç ayin ve dua da bulundunuz ,yoksa Yunanistan da ki meslektaşlarla Kürtlere nasıl yardım edeceğinizi mı planladınız.
Bakınız Patrik efendi.
Önce Fener patrikliğindeki kapalı kapıyı bir açın.Osmanlı dönemindeki yönetime ,idareye,bakanlıklara her türlü üst düzeye göreve gelme hakkınız olan ,tüm ticareti kontrol gücünüz olan,özel okullarınız olan seçme ve seçilme hakkınızın olduğu halde nasıl ihanet ettiğiniz bir Türk milletine ,cemaatinize  ve dünyaya anlatın.
  Bunu ermeni patriğinde yapması gerekir. Kiliseleriniz kayıtlarından        Ermenilerin ve sizin Türklere neler yaptığınızı açıklamanızı istiyoruz.
Ruslarla,İngilizlerle,Fransızlarla nasıl işbirliği yaptığınızı günah çıkaran papazlar olarak sizden öğrenmek istiyoruz.
Anadolu da Romalılardın ve Bizanslılar döneminde ermeni kilisesine siz orthodox papazlarınca yapılan mezalimleri  anlatmanızı ,Fatihten sonra Ermenilerin nefes aldığını ,yaşama olanakları bulduklarını ve İstanbul da ermeni patriği kurulduğunu,Osmanlının dışişleri dahil bakanlıklarında,ordularında paşalık yaptıklarını , Rumlar ve Ermenilerin Türklerden önce geldiğini çıkın anlatın ve biz tüm bu haklarımıza rağmen evet ihanet ettik beyanında bulunun.Din adamı iseniz,faziletiniz var ise,toplumsal ahlakınız varsa ve gerçek din adamı iseniz bunları söyleyin ve günahlarınızdan arının.
Aksi halde size Osmanlı dönemindeki haklarınızı,eşitlik statüsünü veremeyiz.Ancak TC hukuk düzeni içinde anayasal düzenimiz için bizlerle eşit hakları kullanabilirsiniz.
Önceki ve Sonraki Yazılar