Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

ANA DİLDE EĞİTİM VE YIKIM MÜTEAHİTLİĞİ

TV de ve TBMM ve Hasip Kaplan konuşuyor.
Ana dilde eğitim ve kamu hizmeti istiyor.Türkçe eğitim ve kamu hizmetini gereksiz görüyor.Çay için, HES ler için ,fındık için önerge verdik diyor.
Boğaziçi Ün.Öğ.Görevlisi Koray Çalışkan beyaz çerçeveli gözlükten , tipsiz sakallı yüzünden Radikal yazarı olarak nurlar saçıyor.
Her yerde her kesin ana dilde eğitim ve hizmet görmesinin hakkı olduğunu istiyor.Örneğin hastaneler de , okullarda ,kamuda yurttaşa sorulmalıymış.Size hangi dilde hizmet verelim.O dilde özellikle onun ana dilinde hizmet alırsınız diye sorup o hizmeti o dilde vermeliymişiz.
Leyla Zana hanım Kürt militaristi olduğunu unutmuş Karadenizin çayına sahip çıkılması için BDP yi göreve çağırıyor.
Yanı Kaplan ve Zana doğu Karadeniz deki çay ve fındıktan kaynaklanan bazı sorunları ülke meselesi haline getirirken halkı yanlarına çağırmaktadır.
Bayan Zana ve Bay Kaplan. Önce evinize Neden Türk çayı almadığınızı ,nden doğu ve güney doğudan ülkeye 150-200 milyon dolar değerinde kaçak çay getiren hemşehrilerinizin bize verdiği zararı bir anlatın.
Hemen TBMM ye Van -Hakkari-Antep-Urfa-Şırnak hudutlarından kaçak çay getirenleri hakkında yasal işlem yapılmasını isteyen bir önerge verin.Bunu yapmak görevinizdir.
Fakat yapamazsınız .
Gelelim diğer ayrılıkçılık ,bölücülük alt yapısını hazırlayan ve devletin yıkılışına sebep olacak isteklerinize.
Ben Lazca bilen bir yurttaşım.Lazca bildiğim için sadece iltifat gördüm.Hiç bir yerde yadırganmadım.Hiç bir yerde itilip kakılmadım.Lazlar Karadenizin ilk yerleşik kavimleri olan (Kolhisler-Tcanik (cani)-Moersklerin )dır
Irk olarak bakarsanız bölgede 3000 yıllardan itibaren yerleşiktirler.
Kürtçü olduğunuz için pek işinize gelmez fakat Amasyalı coğrafyacı-tarihçi gezgin Anadolu da Orta,doğu ve kuzey doğuda Hititleri –Nemrutları-Lazları gördüğünü yazar. Yani siz Kürtler kayda değer olarak  yoksunuz.
Lazlar kimdir derseniz ilk asya göçerleri olan  proto Türklerdir ve  Hazarın kuzeyinden kuzey Kafkasya üzerinden gelmişlerdir. Neden i de şudur eski inaçları asya şaman kültü ile aynıdır ,orf adetlerinde benzerlikler halen günceldir.
Bana laz mısın diye sorarsanız ,Kuman-Kıpçak Türklerinin bölgede kalan ve bölge halkı ile karışık ardıllarından ,yani Kendimi Ben Türküm diyenden genetikman daha fazla Türk görmekteyim.Daha fazla Ne mutlu Türküm diyebilenlerdenim.
Türk nedir .Batılılara göre Asyalılar ve anadoluya gelen Asyalılar için kullanılan kavramdır.
 
ATATÜRK e ''Türk nedir?'' diye sormuşlar. işte ATA 'nın cevabı;

"Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.

GAZİ MUSTAFA KEMAL"
 
Yani Lazlar 7000 yıllık Türk  öncüleridir.Lazcada bilirler,Türkçe de bilirler.
Bu bölgede ve doğu Anadolu da-güney doğuda ,İskitler,kimmerler,Avşarlar,kuman,kıpçaklar,hunlar,Bulgarlar,sakalar,Çepniler,Peçenekler,Selçuklular-Timur orduları,Cengiz han orduları,uğuzlar geldiler geçtiler.hatta sizin bölgenize Araplar geldiler,orada kaldılar,seyidleriniz,şeyhleriniz,ağalarınız oldular.Peki tüm bu guruplar gelirken ne bir Kürt devleti nede bir kürt beyliği gördüler.
Diyarbakır Urfa da ki aşiretlerden emevi Abbasiler den gelen aileleri isterseniz bir sayalım.tabii bu aşiretlere tabi karın tokluğuna yaşayanların dil birliklerinin olmadığınıza iyi bilirsiniz.Zaza-kırmancı-kürtçe-arapça-Türkçe-farsça dilleri bölgede neden konuşuluyor.
 Sn.Kaplan ve Bn.Zana sahi sizin tarih çizgisinde bölgede egemen olan bir diliniz varmıdır.
Ben cevaplayayım.Var.Onun adı Türkçedir.
 
İsterseniz.Şimdi Kürtleşen Türkmenlere,oğuzlara,Karadenizlilere bir beraber bakalım.                                     
 1470-1473 lere baktığımızda bölge iki Türk ordusunun denetimindedir. Osmanlı ordusu be Uzun hasan ordusu.Orduların hakimiyet alanları Türktür.Sadece arada meshep farkı vardır.1472 de uzun hasan Ankara ya kadar gelirken 1473 baharında Osmanlı ordusu Fırata ilerlemişti.Otlukbeli dağlarında ölenler Kürtler değil Türklerdi.O dönemde Osmanlılar Türkmenleri ,Türkmenler Osmanlıyı kesmeye çalışırken Kürtler nerede idiler.
1469 da Turgut ve Varsak aşiretleri Karamandan vana göç etmişlerdir.Bunun üzerine bir çok aile bunu takip etti. Bayat aşireti Abagaya yerleşti,Siz şimdi oralara Kürt diyorsunuz.Bugün onların torunları, şabanzade ler Kaya çelebizade ler ,Demi paşazade ler, Van da yerleşmişlerdir.Timur paşalar (şamran)Edremit tarafı,Kaya çelebiler Ak kirpi tarafını yurt tuttular.Onlar yurt tutarken Kürt ler neredeydi.
Buradaki gerçek şudur.Birisi Kızılbaş-Türkmen deyip öldürüyor ,diğeri ise Osmanlı-sunni deyip yağmalıyor öldürüyordu.Bu durumda Türklerin her iki tarafı Ne Türküz , ne Türkmeniz ne Osmanlıyız demekte çareyi buldular.O haşde bölgede korunan azınlık Kürt lerdi.Onlarda kürt gibi yaşamı,kürtçe konuşmayı seçtiler ve kürt olduklarını söyleyince korundular ,yaşamlarını sürdürdüler. Çünkü Osmanlının ve İran tarafının Kürtlerle bir zoru yoktu.
Orta çağın Türklere bıraktığı miras KÜRTLEŞEN TÜRKLERDİR.
Vandaki Küresinliler ,Van ve Hakkari de ki Şikak ,Haydaran, Mahmudi, Ertuşi, Dümbli ve Bradost aşiretleri esas aşiretlerdir.Bu aşiretler acaba 1400-1500 yılları itibariyle Türkmen mi, göçebemi yoksa Kürt kökenlimidir sorusunu sormamızda yarar olacaktır.
 
Mesela.Şikaklar 1591 de göçebe durumundadırlar.Rus eserleri Şikakları Türk olarak kayıt etmektedir.Şerefname şikak aşireti kabilelerini şöyle sayar.Şikak,Dakuri,Şevli,Ademi,reşi,baravi,Şimsıkı,Mukri,Livi,Si-çariki,Mendeki,Bele, sayar ve şevli aşiretinin Türk olduğunu İdrisi-Bitliside kaydetmektedir.
 
Bakınız sn.vekiller nasıl ki Karadeniz de  her kes laz değilse, doğu ve güney doğuda da her Kürtçe bilen Kürt değildir.
Kimin ne olduğu 1000 yıllık tarihimizde mevcuttur,fakat tarihe gerek yok,sizde ne olduğunuzu biliyorsunuz fakat artık çok geç.Sonu olayan yoldasınız.
Onun için gelin siz Atatürkün Türk tanımlamasında yerinizi alın.Bu yer sonsuza kadar size açık değildir.Uzatmaları oynamaktasınız.
Bu ara da nezaketen Türklerin kabul ettiği sizlerin pelesenk ettiğiniz Cumhuriyeti beraber kurduk ,İstiklal savaşını,Çanakkale ,Sarıkamış da beraberdik   teranesini bırakın.
Çünkü orada siz KÜRT  halkı olarak yoktunuz. Kürtler olarak isyanlarla işbirliği içindeydiniz.Sustukça tere yağı gibi üste çıkmayın,gerçeği yüzünüze vurmaya bizi zorlamayın ve siz anlayın.
Yazının başlığına tekrar dönelim . Bu ülkede yaşayan her yurttaş Türkçe öğrenecek.Resmi dili Türkçe olacak.kamu dili Türkçe olacak.Fakat isteyen
 Kürtçe-lazca-Çerkezce-Arapça-yunanca-ermenice yi öğrenmek ve konuşmak amacıyla okuyup,yazabilir ve öğrenebilir.
 
Daha fazlasını istersen.Önce Lazcada bu terimi öğrenmen gerek.
Nosi şuka varen ki ar su ta meptağa do komekça ,(Akıl hıyar değil ki ,biraz kırıp sanada vereyim).
Önceki ve Sonraki Yazılar